Zomer op Groot Nieuws Radio

Zomerradio Zomerradio - Verschillende presentatoren

Nu speelt

Jason Upton Only From You (Radio-edit)
Luister

De antwoorden van de Bijbelquiz

Doe je mee met de Bijbelquiz van Groot Nieuws Radio? Dan wil je natuurlijk weten of je het antwoord juist hebt! Op deze pagina publiceren we elke dag het juiste antwoord van de vraag van de vorige dag. Ook krijg je een toelichting en nog wat stof tot nadenken.


Dinsdag 17 juli

Vraag: De Israëlieten vierden het Pascha ieder jaar. Wat moesten zij praktisch doen om de bevrijding uit Egypte te vieren?
Antwoord B: Zij moesten een lam of bokje slachten en het bloed daarvan aan hun deurpost smeren.

Toelichting: Het pesachoffer was een herinnering aan Gods oordeel over Egypte, dat aan de gelovigen uit Israël voorbij ging. Aan ieder huis dat het bloed van het lam aan de dorpel had, ging de doodsengel voorbij. De eerstgeborenen uit Egypte werden wel getroffen.  

Stof tot nadenken: Ook Jezus wordt het lam genoemd dat geslacht is. Waarom maken we deze vergelijking?

Maandag 16 juli

Vraag: Abraham moest iets praktisch doen op het moment dat God een verbond met hem sloot. Wat moest hij doen?
Antwoord C: Hij moest zijn voorhuid laten verwijderen

Toelichting: God zei tegen Abraham dat hij zich moest houden aan het verbond, net als zijn nakomelingen, generatie na generatie. De verplichting was dat alle mannen en jongens moesten worden besneden. Deze verwijdering van de voorhuid was het teken van het verbond tussen God en het volk. Vanaf dat moment werden alle jongens op de achtste dag na hun geboorte besneden.

Stof tot nadenken: Mozes zei later dat de Israëlieten niet alleen hun voorhuid moesten laten besnijden, maar ook hun hart, wat bedoelde hij hier eigenlijk mee? Lukt het jou om je hart te besnijden?