Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Michael Farren I Belong to Jesus (Oh Hallelujah)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Michael Farren I Belong to Jesus (Oh Hallelujah)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Michael Farren I Belong to Jesus (Oh Hallelujah)
Luister

Ook vluchtelingen herdenken op 4 mei?

dodenherdenkingdinsdag 02 mei 2017 07:55

We zijn verplicht aan de mensen die we op 4 mei herdenken, om niet alleen te denken aan hun overlijden, maar ook voor welke zaak ze overleden. Herdenken betekent terugdenken aan het verleden en je afvragen: doe ik nu nog waar zij voor stierven? Sta ik hun voetsporen? Met die gedachte start theoloog Rikko Voorberg de discussie over het ook herdenken van vluchtelingen op 4 mei.

Op het Amsterdamse Rembrandtplein wil hij op 4 mei drieduizend witte papieren kruisjes neerzetten om hen te herdenken. Het getal staat voor elke gebeurtenis waarbij migranten stierven tijdens hun poging om naar Europa te komen. "Op het moment dat we vieren dat mensen ons bevrijd hebben wij die vrijheid dodelijk afgrendelen voor andere mensen die op de vlucht zijn voor andere oorlogen, dan wil ik daar aandacht voor", aldus Rikko Voorberg.

Die vrijheid is vastgelegd in mensenrechten - en vluchtelingenverdragen, maar toch vinden we het volgens Voorberg zo moeilijk om die vrijheid te delen met andere mensen. "We laten mensen liever verdrinken dan ze hier de vrijheid te geven." Over de Tweede Wereldoorlog

De Joodse organisatie CIDI is van mening dat de nationale dodenherdenking niet gekaapt mag worden om aandacht te vragen voor andere groepen. Al jarenlang is er discussie rond 4 en 5 mei over wie we herdenken. De nationale herdenking is oorspronkelijk opgezet voor Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Nationaal Comité 4 en 5 mei / Jasper Juinen

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > mei