Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 10:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 06:00 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

"Wijs transgenders niet af, maar zoek contact"

genderwoensdag 10 mei 2017 08:30

Het is belangrijk dat kerken zich laten voorlichten over genderdysforie. Dat ze transgenders niet afwijzen, maar contact zoeken. Dat zegt Marc ten Brink, predikant van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt en vrijwilliger bij een patiƫntenorganisatie die zich inzet voor mensen met vragen rondom hun genderidentiteit. Sinds de invoering van de transgenderwet in 2014 is het aantal geslachtswijzigingen gestegen.

Het Sociaal en Cultuur Planbureau (CPB) kwam met cijfers daarover. In de periode 2007 tot 2014 wijzigden in totaal 80 mensen hun geslachtsregistratie. In 2015 was er sprake van 770 wijzigingen van geslachtsregistraties.

Kerken moeten daar volgens Ten Brink onbevangen en open mee omgaan. "Als gemeenschap kun je uitstralen dat je open staat voor transgenders." Dat doet Ten Brink door genderdysforie te benoemen in de prediking en te bidden voor transgenders. Ook staat op de website van zijn kerkelijke gemeente dat transgenders welkom zijn in de kerk, dat het een plek is waar ze terecht kunnen.

Want nog altijd hoort Ten Brink ook verhalen van transgenders waar weerstand ontstaat als iemand uit de kast komt, en waar hele normatieve vragen gesteld kunnen worden. Of dat kerken krampachtig reageren en denken: dit is niet goed. Tegelijkertijd weet Ten Brink ook veel voorbeelden van geloofsgemeenschappen waar transgenders liefdevol aanvaard worden.

Het uitgangspunt van Ten Brink is dat genderdysforie er is, dat je daar niet om heen kunt. "Het is belangrijk om daar op een goede manier mee om te gaan. Voor mij staat voorop: liefdevolle aanvaarding, een luisteren door en goede begeleiding."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > mei