Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Trinity Alive Again
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Trinity Alive Again
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Trinity Alive Again
Luister

Christelijke gouverneur Ahok uit Jakarta krijgt celstraf

ahokdinsdag 09 mei 2017 17:30

Hij is gouverneur van Jakarta maar zit op dit moment in de gevangenis, de christelijke Ahok. Hij heeft twee jaar gevangenisstraf gekregen voor godslastering en belediging van islamitische geestelijken. Het vonnis is fors hoger dan de eis. Er was een jaar voorwaardelijk geëist. De aanklager had de blasfemie-aanklacht op het laatste moment laten vallen omdat er geen bewijzen voor waren. Maar de rechter was het daar niet mee eens.

Ahok zei eind vorig jaar in een toespraak dat de Koran moslims niet verbiedt om op niet-moslims te stemmen. Hij kwam daarbij terug op eerdere verkiezingen waarbij moslims te horen kregen dat ze alleen op moslims mochten stemmen. Daarvoor werd een citaat uit de Koran aangehaald.

Maarten Boersema is deeltijd predikant en freelance journalist en fotograaf. Vorig jaar november ontmoette hij Ahok in verkiezingstijd. Hij is verbijsterd door de uitspraak. Volgens Boersema was het geen eerlijk proces. "Ahok is een uitgesproken man, bijna on-Indonesisch. Hij heeft heel veel lef juist als christen. Hij wist natuurlijk van de gevoeligheden bij zo’n uitspraak en heeft wel excuus gemaakt, maar het zit ook een beetje in de man, zo is zijn karakter."

Wat zegt de veroordeling over de verhouding tussen moslims en christenen in Indonesië? "Dat wordt een spannende. Het is bijzonder dat het hiervoor zo goed is gegaan." Ahok gaat in hoger beroep, het is afwachten hoe het verder gaat.

Het gesprek met Maarten Boersema kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via