Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Fredrikze

Nu speelt

Keith & Kristyn Getty Jesus Shall Reign
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Keith & Kristyn Getty Jesus Shall Reign
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Keith & Kristyn Getty Jesus Shall Reign
Luister

"Vragen stellen is juist nodig in de kerk"

maartenluther2dinsdag 23 mei 2017 07:55

Is Maarten Luther ook nu nog, 500 jaar na de reformatie, een inspiratiebron? Sabine Hiebsch, schrijver van het boek 'Luther voor leken', wordt geïnspireerd door zijn moed om kritische vragen te stellen, zo vertelt ze dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio. "Hij accepteerde niet zomaar wat algemeen aanvaard wordt. Hij bleef vragen stellen. Dat is nog steeds nodig, juist in de kerk!"

Ook kunnen we volgens Hiebsch van Luther leren dat het belangrijk is om zorgvuldig met tradities om te gaan. "Als je dingen wil veranderen, zoals structuren in de kerk, is het zaak om niet het kind met het badwater weg te gooien. Luther was kritisch, heel kritisch, maar hij ging ook zorgvuldig om met de traditie.", vertelt Hiebsch. "Je moet je tradities goed kennen om beslissingen te kunnen nemen."

In haar boek 'Luther voor leken' wil Hiebsch de mens en theoloog Luther in zijn ontwikkeling laten zien. "Ik merk dat in dit jubileumjaar het gevaar is dat Luther gezien wordt vanuit het resultaat van zijn inspanning. Ik laat Luther zien toen het nog niet duidelijk was dat er een reformatie zou ontstaan, de kruispunten en keuzes in zijn leven."

Luther als held zien? Dat gaat er bij Hiebsch niet in. "Hij is een interessant theoloog en interessant mens. Als Luther een ding wilde laten zien, is dat er geen bemiddelaar staat tussen God en mens. Daar staat ook geen Luther tussen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari