Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Martin Smith Waiting Here For You
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Martin Smith Waiting Here For You
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Martin Smith Waiting Here For You
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week23

week23_2017vrijdag 09 juni 2017 17:00

Dit is het weekoverzicht van Groot Nieuws Radio met daarin het beste uit de programma's. We blikken nog kort terug op Pinksterconferentie Opwekking. Verder ook aandacht voor de moord in Bunschoten en hoe je omgaat met angst bij tieners. Joram Kaat blikt vooruit op de 43e EO-Jongerendag en Opwekking-directeur Ruben Flach bracht een nieuwtje mee. De mooiste gesprekken kun je hier terugluisteren.

Pinksterweekend

Tijdens het pinksterweekend zond Groot Nieuws Radio live uit vanaf Opwekking 2017. Op onze website kun je een veel live-optredens in onze studio terugkijken. Beluister ook de reportage die Marien Korterink maakte samen met David de Vos over het 'verslaan van reuzen'. Hier vind je het antwoord op de vraag: sliep Reyer tijdens het pinksterweekend in een kartonnen tent? Het thema van de Pinksterconferentie was 'Gods Geest geeft LEV'. Thijs Noorlandt vroeg aan bezoekers: wanneer had jij lev nodig in je leven? En de beelden van ons avontuur met de 'kartonnen Kees Goedhart' kun je hier bekijken.


Dinsdag

Stille tocht in Bunschoten voor Savannah

Er komt een stille tocht in Bunschoten om de dood van het 14-jarige meisje Savannah te gedenken. Dat zei burgemeester Melis van de Groep dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio. Details over de stille tocht worden later op de dag bekend gemaakt. Voor Van de Groep was het de meest "bizarre en bijzonderste pinksteren ooit".

Van de Groep is zondag in gebed gegaan om te vragen om de kracht van de Heilige Geest om zijn werk te doen. Daarnaast bad hij voor de familie, die een verschrikkelijke dag doormaakte met op het eind de conclusie die je niet wil trekken, zo vertelt Van de Groep in De Nieuwe Morgen. Als burgemeester zal hij alles doen om rondom te familie te staan en hen te steunen in deze moeilijke tijd. Ook gaat hij in gesprek met vertegenwoordigers van school en de familie om afspraken te maken over hoe er afscheid genomen gaat worden van Savannah.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Hoe ga je als ouders om met angst bij tieners?

De aanslag bij een concert in Manchester, de aanslag in Londen en de verdwijning van meisjes in Hoevelaken en Spakenburg, die later dood gevonden werden. Bij tieners kunnen veel gevoelens van angst opkomen na al deze gebeurtenissen. Kinder- en jeugdpsycholoog Annelies van Pelt adviseert om het kind de veiligheid en nabijheid te geven als hij of zij dat zoekt. "Niet wegwuiven, maar bespreekbaar maken en het kind daarin erkennen", vertelt ze dinsdag in De Dag Van Vandaag.

"Kijk of je kind hier erg door geraakt is en bang is om alleen op stap te gaan of niet. Bij kinderen die bang zijn, is het belangrijk om daar bij aan te sluiten", vertelt Van Pelt. Dat betekent niet dat je elke dag tot in het oneindige je kind naar school moet brengen. "Het is verstandig om dat te geven, maar ook om dat te begrenzen. Je kunt zeggen: 'Je bent nu overstuur, de komende week ben ik meer nabij. Maar daarna kun je het weer zelf.' Spreek het vertrouwen uit."

Tegelijkertijd zijn deze gebeurtenissen ook momenten die je kunt aangrijpen om er met je tieners mee in gesprek te gaan dat dit speelt in de wereld. Van Pelt adviseert ook om te vertellen hoe je daar als christen in staat. "Dat we wachten tot Jezus terugkomt, maar dat het tot die tijd ook moeilijk kan zijn hier op aarde. Maar ook dat we iets voor andere mensen mogen betekenen."

Volgens Van Pelt hebben we emoties van God gekregen, om ons een aanzet te geven om in beweging te komen. "Nu er zoveel angst is, zijn we als christenen geroepen om een ander geluid te laten horen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Woensdag

"Ouders steeds vaker afwezig in kerkdienst"

In veel kerken zijn ouders steeds vaker afwezig. Ze komen minder consequent naar de diensten en slaan soms een zondag over. Dat signaleert ontwikkelingspsycholoog Wietske Noordzij. En dat heeft effect op de kindernevendiensten in de gemeente. "Elke week moet de groepsdynamiek opnieuw bepaald worden." Hoe verbinden kinderen zich nog aan mensen binnen de gemeente?

Ook bij de Bond van Hervormde Zondagsscholen op gereformeerde grondslag leven zorgen. Op de jaarvergadering afgelopen weekend werd geconstateerd dat steeds minder kinderen naar de zondagsschool gaan.

Wietske Noordzij coacht kerken op het gebied van kindernevendiensten. Zij ziet voor kerken de uitdaging om de onderlinge verbinding tussen jong en oud in de kerk niet kwijt te raken. "Dat kun je oplossen door te zeggen: we gaan die samenkomst op zondag gezamenlijk doen. Voordeel is dat kinderen al jong wennen aan het samenzijn en aan de vormen in de dienst. Nadeel is dat de dienst wel leuk moet zijn voor kinderen, ze moeten het wel leuk hebben in de kerk. Dat betekent dat je goed moet kijken naar de diensten. Is het aansprekend voor kinderen, voelen ze zich hier thuis?"

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Opwekking 2018 krijgt vrouwelijke spreker

Er is al één spreker vastgelegd voor het hoofdprogramma van Pinksterconferentie Opwekking 2018 en dat wordt voor het eerst een vrouw. Dat maakte Ruben Flach, directeur van Stichting Opwekking, woensdagochtend bekend op Groot Nieuws Radio. Flach wilde nog niet de naam bekendmaken en ook niet zeggen of deze spreekster uit Nederland of het buitenland komt.

Jorieke blikte met Ruben Flach terug op de conferentie van 2017, die net is afgelopen. Een editie die goed verliep, waarbij er geen gekke dingen zijn gebeurd. Ook op financieel vlak kon Flach zondagavond al melden dat het benodigde bedrag was opgehaald.

Het hele gesprek met Ruben Flach kun je hier terugluisteren.


Donderdag

Liefde en trouw van God voor dementerenden

Het doorgeven van de zorg, liefde en trouw van God aan dementerende mensen. Dat is het doel van het Bijbelse dagboek 'Licht op mijn pad'. Enkele predikanten werkten mee aan dit dagboek, onder wie Peter Koeman. Soms lijkt het of mensen met dementie het geloof kwijt zijn, maar bij het horen van een lied of een bekende Bijbeltekst kan het terugkomen, zo zegt hij donderdag op Groot Nieuws Radio.

Koeman ervaart zulke momenten als een lichtstraaltje van boven. "Daaruit blijkt dat mensen toch houvast hebben gekregen tijdens hun leven aan het evangelie." Een concreet voorbeeld heeft hij van een gesprek met een vrouw die tegen hem zei: 'Wat God mij beloofd heeft als jong meisje, dat doet Hij altijd'. Koeman: "De zekerheid, de vreugde daarover, straalde van haar af. Dat ontroerde me diep."

Het gesprek kun je hier terugluisteren. Het dagboek kun je bestellen via Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.


Festival Nederland Zoekt: geloven dichtbij huis

'Geloven dichtbij huis' is het thema van het festival dat Nederland Zoekt houdt komend weekend. Volgens initiatiefnemer Rudolf Setz vinden veel christenen het lastig om verbinding te leggen met de directe buurt. Tegelijkertijd liggen er volgens Setz veel kansen als mensen hun leven met Christus natuurlijk verbinden met de buurt, zo vertelt hij donderdag in Sandwich.

"Het gaat niet om grote dingen, maar ook om kleine dingen. Dat je op een natuurlijke manier niet alleen een boodschap overbrengt, maar ook over hoe je de boodschap kunt zijn. Hoe kun je je leven delen met mensen in de buurt door contact te hebben." Volgens Setz gaat evangelisatie niet alleen over activiteiten organiseren en op een zeepkist op de markt staan, maar dat je als buren verbinding met elkaar hebt en bij de buurtbarbecue de vraag kan stellen: wat drijft jou in het leven?

Sprekers op het festival zijn onder andere Karl Martin, Rich Robinson, Alan Hirsch, Stefan Paas en Hans Maat. Setz: "We reiken niet alleen principes aan, maar in de loop van de conferentie kunnen bezoekers ook zelf plannen maken. Wat kan ik concreet komende week en komend half jaar hier mee gaan doen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

Zaterdag 43e EO-Jongerendag

Joram Kaat presenteert zaterdag de 43e editie van de EO-Jongerendag. Er is gekozen voor het thema 'Fear Not', dat opvallend actueel is met de aanslag tijdens een concert van Ariana Grande in Manchester nog vers in het geheugen. Ook bij de EO-Jongerendag zijn er extra maatregelen voor de veiligheid genomen. Joram Kaat heeft desondanks toch veel zin om met duizenden jongeren het geloof te vieren. "We vieren dat we fan zijn van Jezus", zegt hij vrijdagochtend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio.

Joram Kaat kijkt specifiek uit naar de verhalen die vertelt gaan worden op de EO-Jongerendag. Een aantal jongeren zullen iets persoonlijks delen over hun angsten. "Als ik naar mijn eigen leven kijk is er altijd wel ergens een beetje angst. Bang dat ik dit gesprek verpest, of dat ik morgen een fout maak op de EO-Jongerendag, bang dat ik niet goed genoeg ben en word afgewezen, bang voor wat er in de wereld gebeurt."

"Het makkelijke is dat je je omdraait en er van wegloopt, dat je het lekker laat gaan. Beste is om te kijken: wat kan ik met die angst en wat zegt God voer die angst? God is er duidelijk over. 365 keer zegt hij in de Bijbel 'Fear Not', je hoeft niet te vrezen, want ik ben met jou. Zo'n sterke boodschap en juist in deze tijd dat er zoveel ellende is in de wereld, dat is iets wat gehoord moet worden."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > juni