Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 10:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Rob Favier Kinderdromen
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 06:00 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Rob Favier Kinderdromen
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Rob Favier Kinderdromen
Luister

Documentaireserie over veranderende imago van Israël

Marcel Prinsdinsdag 20 juni 2017 08:30

Het is ongekend ingewikkeld om een neutraal gesprek te hebben over de staat Israël. Geen enkel ander land roept zulke uitgesproken meningen en heftige emoties op. De Joodse filmmaker Marcel Prins maakte een driedelige documentaire onder de titel 'Daarom ben ik hier' waarin hij laat zien hoe de publieke opinie worstelt met de Joodse staat: van extreem knuffelig naar extreem anti.

Er heeft in Nederland op dat vlak een verschuiving plaatsgevonden, zo ziet Marcel Prins. "Israël was ontzettend geliefd. Bij het ontstaan van de staat was er een overdreven betrokkenheid op het land. Dat heeft iets te maken met de Tweede Wereldoorlog. Dat is veranderd na de Zesdaagse Oorlog. Israël werd gepercipieerd als een heel klein landje dat gevaar liep in een grote Arabische wereld en ieder moment vernietigd kon worden. In de Zesdaagse Oorlog bleek Israël opgewassen tegen de landen die het wilde vernietigen en was het een militaire macht om rekening mee te houden."

Marcel Prins voelt zich soms wat ongemakkelijk bij demonstraties tegen Israël. "Wat opvalt is dat Israël het enige land is waar het bestaansrecht van betwist wordt, in de zin van het politiek handelen. Dat vind ik wel zorgelijk. Je kunt tegen politieke opvattingen zijn van regeringen, maar daar wordt meestal niet het bestaansrechts van een land aan gekoppeld. Je kunt tegen Rutte, Wilders of Asscher zijn, maar dat betekent niet dat je Nederland wil opheffen", aldus Prins.

De documentaireserie, die door de EO wordt uitgezonden op NPO2, geeft een gekleurd beeld, zo geeft Marcel Prins ook zelf toe. Hij heeft niet geprobeerd om een evenwichtinge film met hoor- en wederhoor te maken, maar om zijn eigen verhaal daarin te brengen.

Zondag wordt het derde deel van de documentaire uitgezonden op NPO2. De eerste twee delen kun je terugkijken op de website van de NPO.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: EO

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > juni