Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

"Mbo'ers zijn de motor van onze samenleving"

carrepairdonderdag 22 juni 2017 13:30

Het bedrijfsleven is dringend op zoek naar jongeren met een mbo-opleiding. Uit onderzoek blijkt dat met name in de horeca, zorg, techniek en logistiek tienduizenden vacatures openstaan. Robbert Jan de Vries van onderwijsvereniging Verus zegt dat we dat tekort nu al merken door langer te moeten wachten op diensten. "Ze zijn de motor in onze samenleving."

Tussen september en februari kwamen er in totaal 214.000 vacatures erbij. Door de positieve economische ontwikkelingen, staan bedrijven die mbo'ers in dienst nemen weer open voor nieuwe mensen. Maar die vacatures blijken lastig te vervullen. Volgens De Vries vervullen mbo'ers belangrijke werkzaamheden in de maatschappij. "Zijn er problemen met mijn auto, dan komt daar een mbo'er aan te pas. En niet te vergeten: de zorg, de gehandicaptenzorg en de ziekenhuiszorg. Ook daar zijn heel veel mbo'ers."

Tegelijkertijd kleeft er een stigma aan het doen van een mbo-opleiding. De Vries: "In onze maatschappij leeft vaak het beeld dat werken met je hoofd toch beter is dan werken met je handen of met mensen. Jongeren zijn daardoor eerder geneigd om havo te doen en daarna een hbo-opleiding te volgen. Wat ook speelt is dat de beeldvorming rond een mbo-opleiding niet altijd positief is. Het is berucht in de media vanwege jongeren die met problemen te maken hebben." Ook stelt De Vries vraagtekens bij het gebruik van de termen 'hoger, middelbaar en lager onderwijs'.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Helmut Gevert

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > juni