Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 06:00 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Micah Tyler Different (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:14 - 00:14 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Micah Tyler Different (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Micah Tyler Different (Acoustic)
Luister

Henk Binnendijk over radicaal leven met Jezus

henkbinnendijkdinsdag 12 september 2017 11:55

Maar liefst 3 uur lang sprak Jorieke deze zomer met evangelist en schrijver Henk Binnendijk. Dinsdag hoorde je op Groot Nieuws Radio deel 2 van dat gesprek, vanuit zijn tuinhuis in Rijnsburg. Henk Binnendijk neemt ons mee door Openbaring heen. Waar loopt alles op uit en waar gaat het leven nu om? Een gesprek over radicaal leven met Jezus, afleiding en wereldgelijkvormigheid.

"Mensen weten niet meer wat het verschil is tussen een samenkomst waar Jezus tegenwoordig of waar hij aanwezig is", zegt Henk. Aan hem stelde Jorieke de vraag of hij zelf radicaal is? Het gesprek met Henk Binnendijk kun je hier terugluisteren.

Het boek 'Het meesterwerk van God' van Henk Binnendijk kun je bestellen op Kameel.nl. Door via deze link te bestellen, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Het thema radicaliteit legt Henk Binnendijk uit aan de hand van het verhaal van de vijf broden en twee vissen. Tienduizend mensen waren gekomen om naar Jezus te luisteren, ze hadden honger. Een jongen kwam met vijf broden en twee vissen, het voedsel dat wonderlijk vermenigvuldigend werd. Er was zoveel, dat er 12 manden met voedsel over waren.

De jongen had een aantal keuzes:

  1. De jongen houdt het brood en de vissen voor zichzelf. Als Henk Binnendijk dit voorbeeld ergens gebruikt, herkent niemand zich daarin.
  2. De jongen deelt het eten zelf uit, maar na 20 mensen zijn de broden en vissen op. Dan blijven er 9980 mensen over die niks hebben gekregen. Henk Binnendijk legt de link met ontwikkelingshulp. "Datis prachtig, moeten we doen en veel meer doen, maar de resultaten zijn heel beperkt."
  3. De jongen kan de broden aan Jezus geven, maar hij mag ze niet breken, alleen heel houden. Er zijn mensen die zeggen "Hier is mijn leven, maar ik wil wel trouwen, kinderen krijgen en niet de zending in, maar voor de rest mag u me helemaal hebben." Henk Binnendijk: "Ik denk dat de Here Jezus gezegd zou hebben: ik vind het heel edel van je, maar ik kan er niks mee. Jezus kan alleen iets als hij ons helemaal krijgt en met ons mag doen wat Hij wil."
  4. De jongen kan zijn leven aan de Heer geven en zeggen: doe maar mee wat U wilt.

De meeste vingers gaan in de lucht bij optie 3, zo zag Henk Binnendijk een keer bij een jongerengroep. "Ze zingen van de Heer en willen ervoor gaan. Naast me zat een meisje, die zei: 'Ik heb mezelf gezien op keuze drie, maar vanaf dit moment wil ik voor de vierde keuze gaan. Hier heeft U mijn hele leven, U mag ermee doen wat U wilt.' Het was moeilijk voro me om niet te huilen. Jezus kan eindeloos veel meer met ons leven dan wij er zelf mee kunnen doen. Hij was tienduizend mensen te eten geven, terwijl je zelf niet verder komt dan twintig."

Pijn

Het leven met Jezus is fantastisch, maar ook verschrikkelijk, zo stelt Henk Binnendijk. "Het is fantastisch, anders zou ik hier niet zitten en enthousiast zijn. Maar het is ook verschrikkelijk om met Jezus te leven. Er staat: 'Wie achter Mij aan wil komen moet dagelijks zijn kruis opnemen en Mij volgen. Wie niet alles wat hij heeft aan Mij overgeeft, hij kan mijn discipel niet zijn. Wie zijn vader of moeder liefheeft boven Mij, die is Mij niet waardig'. Dat is nogal wat. Jezus ging naar Golgatha en stierf. Jezus ging niet tót de dood, maar tot en mét de dood. Dat is de pijnlijke kant van geloven. Moet het fijn zijn of mag het pijn doen?

Beluister hier deel 1 van het gesprek met Henk Binnendijk

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > september