Nu op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Talitha Nawijn U Bent Mijn Schuilplaats Heer
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Talitha Nawijn U Bent Mijn Schuilplaats Heer
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (vr) - Lukas Kramer

Nu speelt

Talitha Nawijn U Bent Mijn Schuilplaats Heer
Luister

Maken kerken geloof te simpel?

gelooftesimpelstellingwoensdag 27 september 2017 17:00

Bij de stelling van vandaag spreken we met student Theologie en Religiewetenschappen Katie Vlaardingerbroek. Zij wijst op een toenemende groep christenen die zich niet meer vinden in het geloof van de evangelische traditie. God zou te lief en te simpel worden gemaakt en er is te weinig plek voor pijn en frustraties.

Katie: "Ik ben opgegroeid met een evangelisch Godsbeeld, een beeld van God waarbij de onvoorwaardelijke liefde en de goedheid centraal stond. Er was weinig aandacht voor de moeilijke kanten van het leven. Nu zegt mijn academische kant: dat is wel erg simpel. De evangelische traditie heeft af en toe de neiging om van geloven een vorm van consumptie te maken, waar de werkelijkheid niet goed wordt weergegeven.''

Verschillende kanten

"Tijdens mijn tienerjaren had ik een lastige ervaring. Ik begon me af te vragen hoe het kon dat er aan het geloof allemaal voorwaardes vastzitten, maar God tegelijkertijd ook onvoorwaardelijk van je houdt. Dat klopte niet in mijn hoofd. Natuurlijk bekijk ik het geloof nu vanuit verschillende perspectieven. Mijn persoonlijke kant, en mijn academische kant. Ik ben geen anti-evangelisch persoon maar reflecteer wel kritisch op mijn eigen achtergrond. Geloven is voor veel mensen moeilijker geworden. Want vind je God alleen in de kerk, of bijvoorbeeld ook in de natuur? Het gaat erom waar wij denken God te voelen."

Contact 

Volgens Katie kunnen de kerken het beste de connectie blijven maken. "In contact met elkaar blijven, en het gesprek blijven aangaan met elkaar. Dat is erg belangrijk. Op die manier blijf je leren."

Luister het gesprek hier terug en reageer hier op de stelling.  

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > september