Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Natalie Grant More Than Anything
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Natalie Grant More Than Anything
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Natalie Grant More Than Anything
Luister

Hoe kunnen kinderen hun emoties uiten?

linda kleindinsdag 10 oktober 2017 11:55

We horen vaak hoe er op latere leeftijd problemen ontstaan als de jeugd bestond uit blauwe plekken en het niet hebben geleerd om op een gezonde manier je emotie te uiten. Kinder- en jeugdpsychotherapeute Linda Klein schreef boekjes over emoties. In Bij Jorieke vertelde ze dinsdag hoe je kinderen kan helpen om op een gezonde manier met hun emoties om te laten gaan.

Het boek Bang! en Boos! kun je bestellen op Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio. Het gesprek met Linda Klein in Bij Jorieke kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Als het hebben over een emotioneel persoon of kind, dan bedoelen we dat hij of zij veel emotie laat zien, vertelt Linda Klein. "Afhankelijk van je temperament kan het verschillen. De een is expressiever, de ander is bedachtzamer. De uitingsvorm van emotie kan verschillen. Het wordt gekleurd door je bagage, temperament en omstandigheden. We hebben dat niet allemaal voor het zeggen, die kleuren je leven."

De basisemoties zijn boos, bang, verdrietig en blij, aldus Klein. "Angst is een primaire emotie die raakt aan de diepste angst die we allemaal hebben. Boosheid komt daaruit voort, daaronder zit vaak een gevoel van angst. We leven in een gebroken wereld in onveiligheid."

Heeft elk kind begeleiding nodig in het omgaan met emoties? "Ik denk dat het heerlijk is als je als ouders vaardigheden hebt om je kind daarin te begeleiden. Dat is best wel een kluif. Temperament en omstandigheden kunnen verschillen. Het is heel fijn om samen met je kind emoties te kunnen doornemen, dat geeft grip en koers. We unnen echter ons kind niet altijd blij zien. Maar als we begrijpen waarom ons kind in een mopperige periode zit, is het makkelijker te verdragen en kun je je kind steunen."

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari