Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Matt Redman Hope Is Marching On
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Matt Redman Hope Is Marching On
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Matt Redman Hope Is Marching On
Luister

"Het is tijd om de breuk te herstellen"

dominee Smoutermaandag 16 oktober 2017 11:41

“De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlandse Gereformeerde Kerken willen in 2023 verder gaan als één kerk. Maar voordat het zo ver is, moet er nog veel gebeuren. We spreken in De Nieuwe Morgen met dominee Willem Smouter van de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Waarom vindt hij deze samensmelting zo belangrijk?

Willem Smouter: “De twee kerken zijn door een conflict in 1968 gesplitst. Het is als het herstellen van een verbroken relatie, en dat kost tijd. We zijn nu dankbaar dat de sfeer van tegenover elkaar staan voorbij is. De twee kerken horen bij elkaar en wij willen dat ook. Als de mogelijkheid er is, moet je altijd proberen een breuk te herstellen.”

Gesprek

“De eerste stappen zijn gezet door lanceren van een website: onderwegnaar1kerk.nl. Daarnaast is het belangrijk dat je elkaar beter leert kennen. Ontmoet elkaar, praat met elkaar: dat is belangrijk. Daarna kan er samen vergaderd worden. Maar het voornaamste is dat je elkaar vindt en het gesprek met elkaar aangaat.”

Dankbaar

“Natuurlijk is het soms ook moeilijk. Sommige leden zitten nog met spoken uit het verleden in het hoofd. Ook ik herinner me hoe zwaar het was destijds. Ik liep als jongentje op het schoolplein en dan werd er geroepen dat mijn vader vloekte op de preekstoel. Dat deed pijn, en die dingen wuif je niet zomaar weg. Maar het is nu de tijd om ook die uitgestoken hand aan te nemen en er overheen te groeien. Ik ben God enorm dankbaar dat die zware periode voorbij is. En ik kijk ernaar uit om samen te werken.”

Inspiratie

“Op 11 november komen de Landelijke Vergadering van de NGK en de Generale Synode van de GKv bijeen in de Nieuwe Kerk in Kampen. Het idee is om elkaar daar te ontmoeten en naar elkaar te luisteren. Het zijn niet alleen bobo’s die aan het vergaderen zijn, maar een plek voor iedereen om inspiratie te vinden." 

Luister hier het gesprek terug:  

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari