Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Natalie Grant More Than Anything
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Natalie Grant More Than Anything
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Natalie Grant More Than Anything
Luister

Andries Knevel haalde kracht uit 'Ik zal er zijn'

Andries-018-┬®WillemJanDeBruin-EOdonderdag 02 november 2017 11:55

Een jaar geleden liep Andries Knevel in Bolivia een ernstige infectie van een legionellabacterie op. Terug in Nederland werd hij in het ziekenhuis in quarantaine gebracht. Tijdens zijn periode van ziek zijn zong hij één lied: 'Ik zal er zijn'. "Op het moment dat je weinig meer te vertellen hebt, is het heerlijk om die woorden te zingen: 'Onnoembaar aanwezig kent U mijn bestaan'."

In Bolivia was Andries Knevel met een cameraploeg op de hoogvlakte aan het filmen. Het was op 4500 meter hoogte en Andries was inmiddels al een paar dagen geacclimatiseerd. "Ik weet nog precies onder welke verkeerde douche ik heb gestaan. Ik kan ook de stoeptegel aanwijzen waar ik van de ene op de andere seconde doodziek werd. Er werd gedacht aan hoogteziekte, dat is mijn geluk geweest, daarom mocht ik vliegen. Met legionella mag dat niet. In Nederland werd gedacht aan een dubbele longontsteking. Een dag later werd ik bewusteloos gevonden door onze zoon en naar het ziekenhuis gebracht."

Toen Andries ziek werd, nam hij afscheid van vrouw en kinderen. "De intensivist kwam aan mijn bed en zei: 'Meneer Knevel, we gaan u in coma brengen en u heeft vijf minuten om afscheid te nemen van uw vrouw en kinderen.' Ik had wel het gevoel dat ik erdoor zou komen. En daarbij: als het niet goed gaat, weet ik me geborgen bij God. Het verraste me adt ik zo rustig was. Later reflecteer je. Ik zou nu misschien heel anders reageren. Toen was er een moment van vrede in mijn ziel geweest waardoor ik zo kon reageren."

Inmiddels werkt Andries Knevel al 40 jaar bij de EO. Deze maand gaat hij met pensioen, al blijft hij zich actief inzetten voor de EO. Recent maakte hij de serie 'Toen was geloof heel gewoon'. Deze week was hij nog te zien in het tv-programma 'In Holland staat een kerk' als herdenking van 500 jaar reformatie.

Het hele gesprek met Andries Knevel in Bij Jorieke kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: EO - Willem Jan de Bruin

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari