Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Paul Baloche Joy To The World / Our God Saves
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 06:00 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Paul Baloche Joy To The World / Our God Saves
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Paul Baloche Joy To The World / Our God Saves
Luister

Frans Wiertz bracht vrede in verdeeld bisdom

franswiertzvrijdag 24 november 2017 08:30

Frans Wiertz, de bisschop van Roermond, legt volgende week zijn functie neer. Hij wordt dan 75 jaar. Wie is bisschop Wiertz en wat heeft hij betekend voor de Rooms-katholieke kerk? Volgens theoloog en ND-journalist Hendro Munsterman heeft Wiertz een belangrijke rol vervuld in het pacificeren, het vreedzaam maken van een bisdom dat bij zijn aantreden in 1993 volstrekt verdeeld was.

"Aan het begin heeft hij een moeilijk periode gehad om scherpslijpers en links-liberalen weer met elkaar te verzoenen", vertelt Munsterman vrijdagochtend op Groot Nieuws Radio. "Toen monseigneur Wiertz werd benoemd door paus Johannes-Paulus II, moest hij monseigneur Gijsen opvolgen. Gijsen was benoemd om het rechte geloof in Nederland, met name in Limburg, te bwaren tegen moderne inzichten die de Nederlandse kerkprovincie, maar ook een heel aantal gelovigen, priesters, bisschoppen en theologen, hadden bedacht. Jo Gijsen ging er hard in. Hij was niet zozeer iemand van het compromis. Hij ging heel snel de boel op de rails zetten en probeerde daar een waarachtig streng-conservatief katholicisme neer te zetten. Dat heeft hem veel kritiek opgeleverd en heeft hij bisdom verscheurd."

Wiertz daarentegen kende als Limburger het bisdom, de cultuur en de mensen. "Hij wist waar hij de mensen mee moest bereiken", aldus Munsterman. "Hij was in staat met iedereen een open gesprek aan te gaan, met zowel de linker- als de rechterflank. Daar heeft hij veel goodwill mee gewonnen en heeft het eerste deel van zijn leiderschap in Limburg erg bepaald."

Het hele gesprek met Hendro Munsterman over Frans Wiertz kun je hier terugluisteren.

Ervaar je problemen met het terugluisteren? Volg dit stappenplan!

Beeld: Facebookpagina Bisdom Roermond

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari