Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Iwan & Rebekka Sahertian Nooit Alleen
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Iwan & Rebekka Sahertian Nooit Alleen
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Iwan & Rebekka Sahertian Nooit Alleen
Luister

Hoe ga je om met rouw bij kinderen?

grafdinsdag 31 mei 2016 18:30

Hoe ga je om met rouw bij kinderen? Het is belangrijk om niet pas met dit onderwerp te beginnen als een verlies zich voordoet, vertelde kinder- en jeugdpsycholoog Annelies van Pelt van De Hoop GGZ dinsdagavond in De Dag Van Vandaag. Haar advies is om er al eerder over te praten als in de omgeving een overlijdenssituatie zich voordoet.

Elk kind gaat op zijn eigen manier om met rouwverwerking. Jonge kinderen kunnen rouw en emoties heel indirect tonen, door aggresief of boos te worden. Pubers zijn geneigd om verdriet te vermijden of te ontkennen. Toch is het belangrijk om te praten over de dood. Toon begrip voor de rouw van het kind door bijvoorbeeld te vragen of hij of zij opa of oma mist.

Bij een rouwperiode van een kind moet er na 6 maanden sprake zijn van verlichting in het proces. Als het verlies nog steeds moeilijk is tussen de 6 en 12 maanden, is het tijd om hulp te zoeken. Onverwerkte rouw bij kinderen kun je herkennen door vermijdingsgedrag, bijvoorbeeld dat het kind geen foto's meer wil zien van de overledene. 

Voor de ouders is het belangrijk om niet het eigen verdriet te ontkennen of te verbegen. Hoewel het moeilijk is voor kinderen om te zien dat hun ouders rouwen, is het nog moeilijker om te zien dat ouders zeggen dat er niets aan de hand is. Zeg dat je verdrietig bent en dat het over gaat.

« Terug

Deel via