Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Reinier van den Berg in Bij Jorieke over weer & geloof

reinier van den bergdinsdag 11 oktober 2016 11:55

Als Nederlanders raken we nooit uitgepraat over het weer. Dinsdag is weerman Reinier van den berg te gast in Bij Jorieke. Hij is metereoloog en christen, maar ook auteur van het boek 'Weergenieten'. Een boek met prachtige foto's gecombineerd met sprekende bijbelteksten en informatieve stukken van Reinier.

Dinsdag was Reinier te gast in het programma Bij Jorieke. Het gesprek met hem kun je hier terugluisteren. Het boek kun je bestellen via de christelijke webshop Kameel.nl.

Matthew

Met dubbele gevoelens kijkt Reinier van den Berg naar de orkaan Matthew. "Aan de ene kant is het fascinerend om op internet de ontwikkelingen te volgen, maar aan de andere kant wordt Haïti keihard getroffen. Het is triest dat een orkaan in zulke landen toeslaat."

Volgens Reinier bevat deze orkaan meer energie dan 7 miljard mensen in een jaar kunnen loslaten. "Natuurlijk zijn er moeilijke vragen waarom dit gebeurd. Kan God het niet voorkomen?"

Lente- en zomermens

Reinier zou zichzelf typeren als een lente- en zomermens. "De lente is het seizoen dat het leven weer losbarst. En in de zomer kan ik genieten van de lange avonden dat je buiten kan zijn. Ben trouwens ook blij met de herfst: de paddestoelen, er komt een soort winterslaapje. We kunnen veel lessen leren uit de seizoenen."

Het boek 'Weergenieten' begon met columns van Reinier in de Elisabeth Bode. De vraag kwam op om daar niet meer mee te doen. Reinier zocht de mooiste columns bij elkaar om daar een 'mooi, evenwichtig boek' van te maken.

Toen Reinier een studiekeuze moest maken, koos hij voor milieukunde. Al jaren is hij doordrongen van het klimaatprobleem. "We zijn twaalf uur voorbij, het is minimaal vijf over twaalf. Het is heel erg. Ik probeer mensen te laten begrijpen waarom het vijf over twaalf is. Kijkend naar de klimaatverandering is de temperatuurstijging van dien orde dat het zoveel impact heeft, dat orkanen krachtiger toeslaan. IJskappen smelten en de zeespiegel stijgt."

Reinier legt verder uit: "Als de zee warmer wordt, worden orkanene krachtiger. Ook het het feit dat de zeespiegel stijgt, gaat veel mensen hard raken. Deze eeuw kan het zeewater 1 of 2 meter stijgen." Volgens Reinier hebben we de mogelijkheden om dit terug te draaien. "We vinde het moeilijk om dingen op te geven waarvan we denken dat het een soort recht van ons is." Reinier is van mening dat we met slimme techniek comfortabel kunnen wonen en elektrisch kunnen rijden.

« Terug

Deel via