Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Needtobreathe Hard Love (ft. Serena Ryder)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 06:00 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Needtobreathe Hard Love (ft. Serena Ryder)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Needtobreathe Hard Love (ft. Serena Ryder)
Luister

"Langzame bloederige strijd rond Mosul"

tinekeceelenmaandag 28 november 2016 17:30

De Iraakse stad Mosul viel bijna 2,5 jaar geleden in handen van terreurgroep Islamitische Staat (IS) die er het kalifaat uitriep. Sinds een maand zijn Iraakse troepen samen met Koerdische strijdkrachten begonnen aan de herovering van de stad. Maar die strijd lijkt langzamer en bloediger te verlopen dan gedacht. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, was afgelopen week in Irak om verschillende vluchtelingenkampen te bezoeken.

Ceelen ziet dat IS zich harder verweert dan gedacht. "Ze hebben niks te verliezen, ze zijn niet zuinig op hun leven. Integendeel zelfs. Een leven meer of minder maakt hen niet uit", vertelde ze maandagmiddadg in De Dag Van Vandaag. Met eigen ogen zag ze de sporen die IS achterliet. Er zijn mijnen neergelegd waarbij de extremisten een maximaal aantal burgerslachtoffers willen maken. "Lagere scholen zijn omringt met mijnenvelden, daar liggen ook mijnen die afgaan bij lagere gewichten. Daarbij zijn vele doden en gewonden gevallen."

Stichting Vluchteling heeft een aantal maanden geleden besloten ome en half miljoen euro ter beschikking te stellen voor de voorbereiding op de mogelijke humanitaire gevolgen van het offensief op Mosul. Op die manier kunnen mensen die op de vlucht slaan snel geholpen worden.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via