Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Terugblik op het jaar met Matthijn Buwalda en Maarten Vermeulen

Maarten en Matthijndonderdag 15 december 2016 11:55

In de laatste uitzendin van Bij Jorieke van 2016 blikken Visie-eindredacteur Maarten Vermeulen en liedjesschrijver Matthijn Buwalda terug op het afgelopen jaar. Wat heeft hen geïnspireerd, waar zagen ze God in? En welke nieuwsgebeurtenissen is hen bijgebleven? Ook blikten Maarten en Matthijn vooruit naar het nieuwe jaar.

Deze uitzending van Bij Jorieke kun je hier terugluisteren.

Maarten Vermeulen vertelde over de aanslag in München waarbij tien mensen omkwamen. "Kennissen van mij zaten in München op dat moment. En ik zat in een tentje op een berg in Oostenrijk. Ineens voelde ik me onveilig. München was 200 kilometer daar vandaan. Door de combinatie van volstrekte willekeur war het plaats vond en doordat ik iemand kende daar in de buurt, was het toch dat het me raakte."

Hij merkt tegenwoordig bij zichzelf dat hij meer alert is en meer op zijn omgeving let. "Bij grote evenementen is mijn eerste gedachte niet meer hoe leuk en bijzonder het is, maar de vraag: is dit wel veilig? Als ik eerlijk ben, ben ik wel wat anders naar mensen gaan kijken."

De moord op de Franse priester is het nieuws dat Matthijn Buwalda is bijgebleven. "Het was bizar. Ik was op New Wine en het thema was 'eenheid'. Wat me opviel was dat het tijdens de conferentie gebeurde, maar dat we het daar niet echt over gehad hebben. Een paar honderd kilometer verderop werd een priester vermoord. Gekoppeld aan 'eenhied' deed dat iets met me. Een man van 84 jaar die zijn het leven in teken van de kerk stelde. Ik had het wel willen benoemen in de samenkomst daarna."

2017

Over twee weken start het nieuwe jaar. Maarten denkt dat Trump ons gaat verbazen. Als persoonlijk doel heeft hij om de volgorde van de Bijbelboeken eindelijk uit het hoofd te leren.

Matthijn neemt zich voor om in 2017 meer geduld te hebben. Ook denkt hij dat de volgende regering gevormd gaat worden door VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en misschien GroenLinks.

« Terug

Deel via