Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Natalie Grant More Than Anything
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Natalie Grant More Than Anything
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Natalie Grant More Than Anything
Luister

Tucht, een stuk zorg en liefde voor elkaar

kerk turkijevrijdag 27 januari 2017 07:55

Deze week werd er op de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken gesproken over de tucht. Het kerkverband wil op landelijk niveau één lijn trekken als het gaat om de tucht. Nu is het hebben van een homoseksuele relatie in de ene gemeente tuchtwaardig, terwijl een andere gemeente daar geen problemen mee heeft. Maar is het wel de taak van een gemeente om tucht uit te oefenen?

Erik de Boer, universitair docent aan de Theologische Universiteit Kampen, ziet dat de ene kerk elkaar de ruimte geeft om zelf verantwoording te dragen, maar dat er ook kerken zijn waar het helder is wat men christelijk leven vindt. Zelf is hij voorstander om broeders en zusters uit de gevarenzone te pakken, zo vertelde hij in De Nieuwe Morgen.

En kerken die dat niet doen? "Ik vind dat niet passen bij echt kerk zijn. Je geeft elkaar ruimte, maar je onttrekt je aan een stuk zorg en liefde voor elkaar. Je laat die ander zijn eigen gang gaan in plaats van dat je in zijn problematiek wil verdiepen."

In de Bijbel ziet De Boer het basisprincipe dat Jezus zegt: als je broeder zondigt, ga heen en bestraf hem onder vier ogen. "In de kerk heb je een zekere verantwoordelijkheid voor elkaar om het leven met de Heer vol te houden."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari