Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Wel of niet afschieten? Flevoland houdt 'grote grazersdebat'

Heckrundwoensdag 08 februari 2017 07:30

Afschieten of niet? Dat is dé vraag bij het grote-grazersdebat in de provincie Flevoland. Woensdag wordt er gestemd over een voorstel van de SGP en VVD om drastisch in te grijpen in de Oostvaardersplassen. In het natuurgebied lopen volgens de partijen te veel grote grazers rond. Daardoor komt het dierenwelzijn en de natuur in het gedrang. Bovendien is het gebied kaalgevreten en toeristisch onaantrekkelijk geworden.

De SGP en VVD vinden het tijd om in te grijpen. Daarom moeten duizenden edelherten, konikpaarden en heckrunderen worden afgeschoten. Maar de meningen zijn sterk verdeeld. Dat bleek onder andere door de grote opkomst bij een hoorzitting in het provinciehuis vorige week. Daarbij waren de SGP en VVD fractievoorzitters niet aanwezig. Zij vonden de hoorzitting overbodig en het zou alleen maar leiden tot uitstel.

Sjaak Simonse is SGP-fractievoorzitter in Flevoland. Hij kijkt uit naar het debat. "Het werk is eigenlijk al gedaan, maar ik ga het voorstel met verve verdedigen. Ik zal nog wel de nodige vragen op me af krijgen. Maar na 20 jaar is het tijd om wat te doen, zeker nu wij aan zet zijn als partij." Hij verwacht dat een grote meerderheid het plan gaat steunen.

De tegenstanders vinden dat grote grazers gewoon met rust moeten worden gelaten. Volgens Simonse is dat niet diervriendelijker. Volgens hem is het omgekeerde nu het geval. "De hele winter lijden de dieren en in april komen we daarachter en moeten ze alsnog afgeschoten worden."

Het gesprek met Sjaak Simonse kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari