Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lauren Daigle Still Rolling Stones
Luister

Eerste Kamer voor godsdienstonderwijs op openbare scholen

joelvoordewindwoensdag 08 februari 2017 08:30

Godsdienst- en levensbeschouwelijk onderwijs hoort ook thuis op een openbare school. Dat vinden de PvdA, CDA en ChristeUnie. Vorig jaar december werd er in de Tweede Kamer al een wetsvoorstel aangenomen om dit onderwijs te bekostigen. Dinsdag werd duidelijk dat ook een meerderheid in de Eerste Kamer voorstander is. Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) is er blij mee.

Hoewel er aanstaande dinsdag pas formeel gestemd wordt, is nu al duidelijk geworden dat het voorstel gesteund wordt door onder andere GroenLinks, D66 en SP. Ouders kunnen hierdoor op openbare scholen vragen om godsdienst- en levenschouwelijk onderwijs. Het wordt niet standaard aangeboden.

Waarom is dit wetsvoorstel nodig? Voordewind: "Omdat er tot nu toe een subsidie is geweest. En we hebben in het verleden gezien dat een susidie zomaar stopgezet kan worden. Dat was in 2013 het geval toen Sander Dekker, de staatssecretaris van onderwijs, deze subsidie wilde stopzetten. Dat zou betekenen dat 75 duizend kinderen geen godsdienst- en levensbeschouwelijk onderwijs konden krijgen op deze openbare scholen. De ChristenUnie heeft dat toen met een motie weten te voorkomen." Toen kwam het plan om dit onderwijs vast te leggen in de wet. 

Voordewind stelt dat meer dan 50 procent van de ouders van de openbare scholen het belangrijk vindt dat hun kind levensbeschouwelijk onderwijs krijgt. "Het is goed om rekenen en taal mee te krijgen, maar onderwijs is ook een stukje vorming voor de kinderen. Het zou jammer zijn als die vorming niet zou plaatsvinden in het openbaar onderwijs."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari