Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Michael W. Smith Sky Spills Over (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Michael W. Smith Sky Spills Over (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Michael W. Smith Sky Spills Over (Radio-Edit)
Luister

"Vertraging in proces Gereformeerde Theologische Universiteit"

Theologische Universiteit Kampendinsdag 28 februari 2017 08:30

Nu de raad van toezicht van de Theologische Universiteit Kampen is opgestapt, betekent dat er vertraging ontstaat in de besluitvorming rond de vorming van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU). Dat zegt Gerard ter Horst, redacteur kerk en religie van het Nederlands Dagblad. De synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt zoekt nu een interim-raad.

Maar die nieuwe raad van toezicht moet zich nog wel eerst dit complexe dossier eigen maken.

Volgens Ter Horst is er discussie ontstaan over de rolverdeling tussen het college van bestuur en de raad van toezicht van de universiteit in Kampen. "De raad van toezicht houdt onafhankelijk toezicht op het bestuur. Nu is er discussie ontstaan: moet de raad dat nauwgezet en heel actief doen, of op grotere afstand? De raad voelt zich vertegenwoordigd namens de kerken." De indruk van Ter Horst is dat de raad actief betrokken wilde zijn op het proces rond de vorming van de GTU.

Drie universiteiten en drie betrokken kerken spreken over al een tijd over de vorming van een gezamenlijke opleiding: de Gereformeerde Theologische Universiteit. Die moet volgens het plan in de toekomst predikanten gaan opleiden voor de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken.

Gaat die universiteit er komen? Volgen ter Horst wordt de acute noodzaak tot eenwording niet overal erkent en heerst er twijfel over. De vrijgemaakten zijn vrij unaniem voor de vorming van de GTU. Bij de Christelijke Gereformeerde Kerken ligt dat een stuk ingewikkelder, omdat er veel verschillen zijn tussen lokale kerken van dat kerkverband. De cruciale vraag volgens Ter Horst is of de kerken elkaar genoeg vertrouwen om de weg in te slaan naar de GTU.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari