Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Casting Crowns East To West (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Casting Crowns East To West (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Casting Crowns East To West (Acoustic)
Luister

René de Reuver: Avondmaal moet geen sleur worden

avondmaalmaandag 06 maart 2017 07:55

Als het avondmaal steeds op dezelfde wijze gevierd wordt en het vorm wordt waarbij de inhoud achterblijft, dan wordt het sleur. Dat zegt René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. Hij wil dat in lokale kerken gesproken wordt over de manier waarop er avondmaal gevierd wordt. Een hoogleraar maakte een brochure over de betekenis van deze maaltijd.

Om het opnieuw te laten leven is het gesprek belangrijk, stelt De Reuver maandagochtend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio.

De Reuver ziet dat de vorm soms wat kan stollen, waarbij de betekenis achterblijft. Die betekenis zit volgens hem in het vieren van de gemeenschap met Christus en met elkaar, waarbij Christus zelf de gastheer is die nodigt. Die maaltijd moet op 'gelovige wijze' worden gevierd, want anders stelt het volgens De Reuver weinig voor.

In de protestantse traditie bestaan al verschillende manieren om deze maaltijd van de Heer te vieren. De traditionele wijze is om samen rond een tafel te zitten en brood en wijn ontvangen. In andere kerken wordt het avondmaal 'lopend' of in een kring gevierd. In grotere kerken gaan de schalen met brood en bekers met wijn door de banken heen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari