Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Micah Tyler Different (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Micah Tyler Different (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Micah Tyler Different (Acoustic)
Luister

"Veel beren op de weg voor coalitie met ChristenUnie"

Andre Rouvoetdonderdag 23 maart 2017 07:30

Oud-ChristenUnie-voorman André Rouvoet is er niet zeker van of het verstandig is dat zijn partij toetreedt tot een nieuw kabinet. "Ik zie nog zoveel leeuwen en beren op de weg, ik denk dat het hele moeilijke gesprekken gaan worden", zei Rouvoet donderdagochtend op Groot Nieuws Radio. Een coalitie met de ChristenUnie zou in beeld komen als de onderhandelingen met GroenLinks mislukken.

In veel analyses worden de verschillen tussen GroenLinks en de VVD groot uitgemeten, terwijl Rouvoet van mening is dat diezelfde verschillen ook spelen tussen ChristenUnie en VVD. In die relatie liggen onderwerpen als asielbeleid, inkomensverdeling en milieu heel lastig.

André Rouvoet, zelf oud-minister namens de ChristenUnie in het kabinet-Balkenende IV, vindt dat GroenLinks als grote winnaar inhoudelijk moet onderhandelen met VVD, CDA en D66. "Ze brengen ook de grootste stabiele meerderheid met zich mee. Als ChristenUnie zou toetreden, heb je in de Eerste Kamer en Tweede Kamer elk een meerderheid van één zetel. Dat is een dunne meerderheid."

Rouvoet zegt dat hij door ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers is benaderd om mee te denken over de strategie. Twee keer eerder mocht Rouvoet deelnemen aan een formatieproces. Hij wil Segers dienen met zijn ervaring. "En vergeet niet dat Carola Schouten de afgelopen jaren veelvuldig betrokken is bij onderhandelingen over de gedoogakoorden onder Rutte I en Rutte II."

Het gesprek met André Rouvoet kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari