Nu op Groot Nieuws Radio

22:40 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Michael W. Smith Sky Spills Over (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Michael W. Smith Sky Spills Over (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Michael W. Smith Sky Spills Over (Radio-Edit)
Luister

Aanslag op eerste Afrikaanse kerk in Egypte

koptischekerkalexandriamaandag 10 april 2017 07:30

Op de zondag van Palmpasen werden bij twee afzonderlijke bomaanslagen in en nabij Egyptische kerken tientallen mensen om het leven gebracht. De aanslagen waren in de steden Tanta en Alexandrië. De kerk in Alexandrië is een symbolische kerk voor het land en het continent, zegt Jos Strengholt. Het was de eerste kerk die in Afrika werd gesticht.

Strengholt woonde en werkte bijna dertig jaar in Egypte. Hij is onder andere priester in de Anglicaanse kerk in Egypte.

Ook was het voor de Egyptische kerk de zetel van hun eigen paus, vertelt Strengholt maandagochtend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio. Zo liggen de eerste 50 pauzen begraven in deze kerk. Strengholt weet niet of dat ook de reden is waarom deze kerk is uitgekozen voor de aanslag. "Het zou wel kunnen, maa rmisschien is hier  ook gekozen vanwege de grootte van de kerk en het aantal mensen dat er komt. Ik weet niet of de mensen van IS ook de geschiedenis van de kerk kennen, dat betwijfel ik."

Ook dat er gekozen is voor aanslagen op de zondag van Palmpasen, verbaast Strengholt niet. "In Egypte is het een zeer uitbundig feest voor christenen. Men loopt met palmtakken op straat en gaat mooi gekleed naar de kerk." Volgens Strengholt zitten de kerken overvol en zijn de straten gevuld met mensen die de kerk niet meer in kunnen.

Het is niet de eerste keer dat Egyptische christenen worden getroffen door terreur. Strengholt denkt dat terreurgroep IS uit is op een burgeroorlog in Egypte, dat ze het land tot instorten kunnen brengen. "Pas op de puihopen van een land kan een extremistische beweging als IS de macht krijgen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Wikipedia / A. Fanous

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari