Doet de partij wat ze zegt?
Uit de Bergrede: Zalig zijn de reinen van hart… Als je ‘ja’ zegt, moet dat ook ‘ja’ zijn. En als je ‘nee’ zegt, moet het ook ‘nee’ zijn.
Het is misschien wel de spannendste vraag in de politiek: Doet een partij wat ze zegt? Maken ze hun beloftes uit de verkiezingstijd waar? Tegelijkertijd hebben we in Nederland te maken met een coalitie, wat betekent dat het kabinet uit meer dan één partij bestaat. Met als gevolg: Er moet een middenweg gevonden worden, een compromis. ‘Polderen’ noemen we dat graag in Nederland.
Dat leidt bij kiezers vaak tot onbegrip. Waarom stemde de ChristenUnie bijvoorbeeld in met de “Moria-deal”? Waarom heeft de VVD niet eerder ingegrepen in de toeslagenaffaire? Waarom doet de politiek niet meer tegen polarisatie, maar lijken sommige partijen hier juist aan bij te dragen? Waarom willen partijen zoals D66 en GroenLinks nu toch het leenstelsel afschaffen in het hoger onderwijs, terwijl ze eerst vóór stemden?
De StemmenTracker en Stemchecker laten je zien hoe en waarom partijen de afgelopen vier jaar gestemd hebben in de Tweede Kamer.
In de podcast hoor je de uitleg van politici over een aantal van deze beslissingen.
(vorige) Tegenstanders <| overzicht | > Vredestichters (volgende)
Beeld: Husky via Wikimedia.org