Hoe verdeelt de partij haar geld?

Uit de Bergrede: Zalig de zachtmoedigen… Jezus zei tegen zijn leerlingen: “Wees goed voor andere mensen. Maar doe dat niet om iedereen te laten zien hoe geweldig je bent. Want dan krijg je geen beloning van je hemelse Vader.”

In de Bergrede lees je in dit gedeelte (Mattheüs 6:1-4) over aalmoezen of liefdegaven. Wij houden het voor het gemak even op geld. Geld is belangrijk in de politiek. Als kabinet kun je namelijk niet onbeperkt geld uitgeven, dus wordt er ieder jaar een begroting gemaakt die tijdens Prinsjesdag gepresenteerd wordt: De Rijksbegroting. Ook in verkiezingsprogramma’s kun je zien waar de prioriteiten van een partij liggen, door te zien waar het geld aan uit gegeven wordt. En niet onbelangrijk: Hoe ze denken die mooie plannen te betalen!

Zo zijn de meeste partijen het er wel over eens dat de bescherming van het klimaat belangrijk is. Behalve Forum voor Democratie willen alle partijen die in de podcast te horen zijn de CO2-uitstoot terugbrengen en investeren in groene energie. Dat hopen ze op verschillende manieren te bereiken, bijvoorbeeld: D66 wil de veestapel halveren en de VVD wil kerncentrales bouwen. Ook zal de komende jaren de woningmarkt flink op de schop gaan, om huren en kopen van een huis betaalbaar te maken voor starters en lage inkomens. ChristenUnie en SGP willen investeren in gezinnen: naast financiële voordelen willen ze ook de combinatie werk en gezin makkelijker maken.

Het zijn een paar voorbeelden uit de vele plannen die de afgelopen maanden door politieke partijen werden gepresenteerd. Het Centraal Planbureau biedt bij iedere verkiezingen politieke partijen de mogelijkheid om de economische gevolgen van hun plannen te berekenen. De resultaten daarvan vind je hier. Niet alle partijen deden hier aan mee. De NOS legt in dit artikel uit waar je bij deze berekening op moet letten.

Welke prioriteiten moet het volgend kabinet volgens jou hebben?

(vorige) Vrucht dragen <| overzicht | > Tegenstanders (volgende)

Beeld: Husky via Wikimedia.org