Welk fundament heeft de partij?

Uit de Bergrede: Zalig zijn de armen van geest; want van hun is het Koninkrijk der hemelen. Jezus zei tegen zijn leerlingen: “Lúister niet alleen naar wat Ik zeg, maar dóe het ook. Dan lijk je op een verstandig man die zijn huis op rotsgrond bouwde.

De meeste politieke partijen hebben naast een verkiezingsprogramma ook een zogenaamd ‘beginselprogramma.’ Daarin staan de kernwaarden van de partij die in verkiezingstijd worden toegepast op de onderwerpen die voor de aankomende kabinetsperiode van belang zijn. Deze ‘beginseldocumenten’ zijn dus eigenlijk het fundament van een partij.

Als je dus wilt weten of een politieke partij bij je past, zou je ook eens naar dit fundament kunnen kijken. Zo zijn er partijen die de Bijbel en het evangelie gebruiken om hun waarden op te baseren, zoals het CDA, de ChristenUnie en de SGP.

Andere partijen zijn niet zo uitgesproken christelijk, maar sluiten misschien net zo goed aan bij hoe jij als christen naar de samenleving kijkt. Zo staat bij D66 de mens centraal: Keuzevrijheid, verantwoordelijkheid en zelfontplooiing. GroenLinks legt de nadruk op sociale rechtvaardigheid en ‘groene waarden.’ De PvdA zet nadrukkelijk in op gelijkwaardigheid van álle mensen. En de VVD ziet individuele materiële en geestelijke vrijheid als hoogste goed. Forum voor Democratie heeft als enige van de partijen in de podcast geen beginseldocument, maar laat op haar website weten vooral het huidige politieke systeem aan te vechten.

De PartijenWijzer kan je helpen te ontdekken welke van deze principes het beste bij jou past.

Is dat fundament een vaste rots of los zand? Luister de podcast en oordeel zelf!

| overzicht | > Vrucht dragen (volgende)

Beeld: Husky via Wikimedia.org