Wat brandt er in jou?

Door Eunice Nahuis

Wat zijn er veel verhalen te vertellen! Voor mij is het een groot voorrecht om in Brandstof de mensen achter die verhalen te spreken. Je raakt verwonderd over wat God in een mensenleven doet. Of je wordt geïnspireerd om zelf in actie te komen. Maar je kunt ook gewoon luisteren om op te laden. Brandstof is er nu op maandag, vrijdag en zaterdag. Een volle tank voor en na het weekend, dat klinkt goed toch?

Verlangen

Het is mijn verlangen dat dit programma mensen helpt om God te zien werken, in hun eigen leven en in dat van anderen. Wat daarbij enorm kan helpen is horen hoe anderen zich inzetten voor God. Op vrijdag en zaterdag hoor je daarom de verhalen die voorheen in Mens & Missie zaten. Onze partnerorganisaties delen wat er in hen brandt om de wereld mooier te maken. Mij persoonlijk raakt het als ik hoor dat mensen zich niet neerleggen bij armoede, maar er tegen blijven strijden. Simpelweg omdat Jezus dat ook zou doen. De partnerorganisaties helpen mij om niet gewend te raken aan de ongelijkheid van onze wereld.

Geest

Maar je hoeft niet bij een goede doelenorganisatie te werken om voor God aan de slag te zijn. Dat kan overal. Ik proef het als ik praat met leden van onze businessclub. Zo vertelde onlangs iemand van een transportbedrijf (waarmee de link met Brandstof snel was gelegd 😉) dat zijn bedrijf en de Heilige Geest alles met elkaar te maken hebben. Dat geloven iets is van de praktijk en dat kan alleen als je vervuld bent met de Heilige Geest.

Hij ziet Gods Geest in gelovigen en ongelovigen werken, in iedereen die iets goeds doet. Deze benadering maakt dat we gaan zien wat er in de Bijbel staat: God heeft Zijn Geest over de wereld uitgestort. De wereld waarin wij leven en werken. Zo wordt werk veel meer dan geld verdienen. Prachtig hoe deze man met Gods ogen zijn bedrijf runt.

Motor

Ik heb bewondering gekregen voor ondernemers. Zij zijn om in Brandstof-termen te blijven, de motor van onze samenleving. Ik denk dat ik als journalist commercie vaak als een vies woord heb gezien. Dat werd gestimuleerd met de gedachte: als je je als journalist daar mee inlaat, verlies je je onafhankelijkheid. Natuurlijk moet ik mezelf altijd afvragen: wie zegt dit en waarom? Maar zie ik ook de ongelofelijke waarde van ondernemers?

Ze zijn innovatief, zien mogelijkheden waar anderen ze niet zien. Door hun dromen en het lef om ze uit te werken kan ik dit schrijven op een laptop, kan ik radio maken en ga zo maar door.

Vruchten

Ik ken iemand die vanuit het niets een bedrijf heeft opgebouwd. Nu geeft hij anderen advies hoe zij hun bedrijf kunnen opstarten of efficiënter aan kunnen pakken, of eigenlijk moet ik zeggen: leven. Want het blijft niet bij zakelijke adviezen alleen. Geloof, werk en privé: je neemt jezelf altijd mee. Wat is er mooier dan dat je alle drie ontwikkelt, zodat je daar op alle vlakken de vruchten van plukt? Dat heeft effect, niet alleen op jou, maar ook op degenen die God naast je geeft.  

In Brandstof daarom regelmatig aandacht voor iemand uit onze businessclub. Dat hoor je bij de rubriek het Lopend Vuurtje, waarin het gaat over hoe de Heilige Geest werkt.

Ik wens je veel luisterplezier!