Waar laat je je gedachten, zorgen, verdriet of humor? Sommige vertrouwen dat toe aan papier. Zoals Rikkert Zuiderveld. Hij heeft altijd veel nummers geschreven. De laatste tijd is hij vooral actief op Facebook met de zogenoemde topo-gedichten. Daan sprak hem over zijn nieuwe bezigheid in De Lunchroom.

Van huis uit heeft hij het al geleerd: “Bij ons thuis waren we allemaal al heel talig. Met ouders zaten in het onderwijs. Aan tafel werden altijd al woordgrappen gemaakt. Ik heb dat overgebracht aan de nieuwe generatie. Met mijn zoons heb ik ook een soort wedstrijd wie de flauwste woordgrappen kan bedenken.”

Een paar jaar geleden besloot Rikkert om niet meer op te treden vanwege zijn gezondheid. Het gaat nu goed met Rikkert, maar hij kan nog steeds niet het podium op. Toch vertelt Rikkert dat hij het niet zo zeer mist: “Ik mis de schijnwerpers niet. Die werpen vooral schijn.”

Nu hij wat meer thuis is, heeft Rikkert tijd voor iets nieuws. Dichter Peter Knipmijer kwam er onlangs mee: een topo. Een topo is een vierregelig gedicht. De vierde regel moet eindigen op een plaatsnaam. Van die plaatsnaam maak je dan een screenshot op Google Maps. De plaatsnaam moet de oorspronkelijke betekenis dan verliezen. Rikkert vindt het een hele leuke uitdaging: “Het hoort bij het genre om af en toe wat ondeugende gedichten te schrijven.”

Rikkert liet in De Lunchroom nog een stuk gedicht horen. Het hele gesprek kan je hier terugluisteren.

Beeld: Facebook Rikkert Zuiderveld