De Bijbel staat vol met inspirerende personages waar we over lezen, maar waar we soms misschien helemaal niet zo heel veel vanaf weten. Schrijfster Marianne Grandia vertelt wat haar zo aanspreekt in de profeet Hosea. “Ik had hem graag willen ontmoeten.”

Donderdagochtend was ze te gast in Bij Jorieke. Haar eerste kennismaking met Hosea was in het boek ‘Bevrijdende liefde’ van Francine Rivers. “Het maakt dat je anders naar zo’n persoon gaat kijken”, zegt ze.

Een roman helpt om de persoon dichterbij te brengen, zegt Marianne. “Je krijgt te maken met emoties, gevoelens en worstelingen van deze mensen. Tegelijk vind ik het mooi als zo’n roman je motiveert om de Bijbel erbij te pakken: waar gaat dit eigenlijk over?”

Hosea

Hosea leefde in dezelfde tijd als de profeten Jesaja en Amos. Het meest bekend zijn de eerste drie hoofdstukken van het bijbelboek: God gaf hem de opdracht om te trouwen met de prostituee Gomer.

Via Hosea gaf God het volk Israël nog een laatste kans om naar Hem te luisteren. Daar trokken ze zich niks van aan, waarna ze belandden in Assyrische ballingschap.

De gehoorzaamheid van Hosea spreekt Marianne aan. “Hij krijgt zo’n bizarre opdracht”, vertelt ze. “In zijn gehoorzaamheid proef je zijn liefde voor God, maar ook voor het volk. Ik denk dat we veel van Jezus in hem terugzien. Ik had hem graag willen ontmoeten.”

Eenzaam

Hosea moest trouwen met een ontuchtige vrouw. “Maar met ontucht breek je juist Gods hart”, zegt Marianne. “Blijkbaar was er iets heel duidelijk nodig om Gods boodschap duidelijk te maken. Tegelijk heeft dat Hosea denk ik heel eenzaam gemaakt. Zijn boodschap werd niet bepaald met applaus en hoera-geroep ontvangen.”

Wat ze ook interessant vindt: de dingen die niet verteld worden. “Zou Hosea nou nooit ’s nachts met gebalde vuisten richting de hemel hebben gestaan?”, vraagt ze zich af. “Hij zal toch gedroomd hebben van een liefdevolle vrouw? Of zich afgevraagd of het niet anders kon?”

Daar kan ze geen antwoord op geven. “Maar ik kan me voorstellen dat hij heel wat rondjes om zijn huis heeft gelopen.”

Beeld: Groot Nieuws Radio