“Het kan goed dat het coronavirus in Afrika veel verder is dan wij denken,” vertelde Geert de Jonge, manager van Red een Kind donderdag in De Nieuwe Morgen. De organisatie baseert zich in de hulpverlening ter plaatse op de feiten en regelgeving die er zijn. “We horen wisselende berichten waardoor het lijkt dat er vrij weinig gevallen zijn in Afrika.”

Omdat in heel Afrika zijn slechts drie laboratoria zijn – in Zuid-Afrika, Senegal en sinds vorige week ook in Kenia – waar op corona getest kan worden, is het aannemelijk dat het virus wel aanwezig maar nog niet bewezen is. Red een Kind gebruikt de tijd die er nu is om zich voor te bereiden op dat wat komen gaat. Wat dat betreft is de situatie vergelijkbaar met Nederland; als er teveel mensen met corona in een ziekenhuis belanden en behandeld moeten worden, raakt het systeem compleet overbelast. “Maar in sommige landen (in Afrika) is een ziekenhuis een boom met wat takken waar de infusen nog aan hangen, het is een totaal verzwakt gezondheidssysteem”, legde De Jonge uit.

Voorbeeld

Daarnaast is het coronavirus niet het enige probleem in Afrika en juist daarom raakt het De Jonge hoe mensen met moeilijkheden omgaan. “Wij willen alles zelf onder controle hebben en goed regelen (…) Dan heb ik zo’n respect voor onze partnerorganisatie als ik bijvoorbeeld in Zuid-Sudan rondloop. Een Stammenstrijd, burgeroorlog, overstroming, sprinkhanenplaag en ook nog corona dat er aan komt… En nog steeds wordt gezegd dat God is goed en Hij zal ons helpen. Dat is echt een voorbeeld voor hoe wij hier in Nederland daarmee kunnen omgaan.”

Het hele gesprek met Geert de Jonge van Red een Kind kun je hier terugluisteren.

Beeld: Ewien van Bergeijk