Je geld of je leven

Column van Jaap Zwaan, relatiebeheerder bij Groot Nieuws Radio

Onderweg naar een klant, wachtend in een file met om me heen allemaal ongeduldig ogende mensen, er kwam geen eind aan voor mijn gevoel. De omzet van die maand was weliswaar binnen, nog met een goede marge ook, maar van echte voldoening was geen sprake. Het is ergens begin 2019 en ik werk voor een commercieel bedrijf in de grafische industrie.

Ik denk nog aan hoe we die week ervoor stonden te springen rondom het bord waarop we de omzetten bijhielden. We hadden weer eens een grote order binnengehaald. Mét champagne, om 10 uur ’s ochtends. Voor mij voelt het nep, maar daar denk je niet aan als je mee staat te springen. Ondertussen schiet het in de file echt niet op. Ik sta hier nog wel even. In de auto klinkt Groot Nieuws Radio en daarop bespreekt Annemarie in Groot Nieuws uit de natuur één of andere vogel die op een tak zit en dan plots wegvliegt. Ze was nog niet eens over hem uitgesproken. En ineens realiseer ik me: Wat dóé ik hier? Laat mij daar zijn in dat bos! Laat mij die vogel zijn. NU!

Het begint me langzaam te dagen. Ik moet iets anders gaan doen. Maar wat? Ik ben helemaal niet goed in heel veel dingen. Via via ben ik in het verkoopvak gerold, tegenwoordig noemen ze dat accountmanager. Pfff. Wat moet ik doen? Waar kan ik heen? Thuis wordt het er ook niet gezelliger op. Ja, de bonussen zijn leuk maar wat heb je eraan als je elke dag grumpy uit je werk komt. Er moet wat veranderen!

En dan opeens gebeurt het. Op de terugweg vanaf kantoor. Vandaag geen juichstemming met champagne, maar de zoveelste aankondiging van een aanscherping van het beleid. Een kleinere kooi, ja dat werkt toch niet voor een vogel denk ik nog.
Een reclame op de radio, ze zoeken een relatiebeheerder. Maarja… Groot Nieuws Radio… daar gáán mijn bonussen. Maar ik voelde aan alles, dit is het moment om uit te vliegen. Dit kan weleens kloppen.

Nu, geruime tijd later mag ik zeggen dat het zo moest gebeuren. Ik moest het meegemaakt hebben om het te begrijpen. Als relatiebeheerder voor Groot Nieuws Radio heb ik het voorrecht om veel met ondernemers te spreken. In dit werk gaat het vaak over geluksgevoel en geld. En toch ook weer niet. En dan ineens weer wel. En, kun je tevredenheid of geluk meten in geld? Waar gaat het echt om? Het draait niet om geld toch? Maar je onderneemt wel om winst te maken. Mooie gesprekken krijg je dan!
Ik hoop nog vaak, lang en veel te mogen sparren met de leden van onze businessclub over dingen die er toe doen. Om er zo voor elkaar te zijn, en het leven te delen.

Al met al was dat voor mij dus best wel heel Groot Nieuws uit de natuur. Maar écht he? Zo zie je maar weer dat er altijd iets moois in de lucht hangt. Én dat radioreclame werkt, daar ben ik het (vliegende) bewijs van.

Hartelijke groet,

Jaap Zwaan