Wanneer ik iemand voor de eerste keer ontmoet, krijg ik vaak een opmerking over mijn stem te horen. ‘Jij hebt echt een radiostem’, wordt er dan gezegd. ‘Daar zou je iets mee moeten doen.’ Ik word er altijd een beetje ongemakkelijk van. Een compliment krijgen voor iets waar je niks voor hoeft te doen voelt toch niet helemaal verdiend. Je wordt nu eenmaal met een stem geboren. Mensen vinden die mooi of niet. Daar verander je niks aan.

 

Zo’n opmerking leidt vaak wel tot leuke gesprekken. Mensen reageren altijd enthousiast als ze horen dat ik daadwerkelijk bij de radio werk. Ik weet dan nooit zo goed of dat enthousiasme is omdat ze kort daarvoor mijn baan in één keer goed hebben geraden, of omdat ze daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in mijn werk bij de radio. Vaak blijkt het laatste, uit de vele berichten die ik van mensen ontvang wanneer ze een keer hebben geluisterd.

 

Dat ik nu bij Groot Nieuws Radio werk, had ik vorig jaar trouwens niet kunnen bedenken. Als producer en sidekick was ik betrokken bij verschillende radioprogramma’s van de EO. Ondanks dat ik het enorm naar mijn zin had, kwam daar vorig jaar vrij abrupt een einde aan. Ik werd opeens gedwongen om na te denken over een andere baan.

 

Op mijn lijstje van plekken waar ik ooit nog eens zou willen werken, heeft Groot Nieuws Radio altijd bovenaan gestaan. Als frequente luisteraar kon ik mij erg vinden in de muziek, programma’s en uiteraard de boodschap van de zender. Ik besloot een open sollicitatie te sturen en werd kort daarop uitgenodigd om eens een koffie te drinken. Binnen een mum van tijd, nog geen maand later, had ik mijn krabbel onder een contract gezet. Ik was opeens presentator bij Groot Nieuws Radio!

 

Achteraf hoorde ik dat dat helemaal niet zo vanzelfsprekend was. Toen ik mijn sollicitatie verstuurd, was er namelijk helemaal niet voldoende werk beschikbaar voor een nieuwe werknemer. Vlak voordat de eindredacteur dat wilde sturen, vielen er opeens twee mensen uit vanwege ziekte en verlof. En zo werd ik opeens van ‘niet nodig’ naar ‘snel nodig’.

 

Nu geloof ik zeker dat het zo heeft moeten lopen. In eerste instantie was ik pessimistisch over het vinden van een nieuwe werkplek. Waar kon ik net zo veel voldoening en plezier halen dan uit mijn werk in Hilversum? Inmiddels kan ik zeggen dat ik die plek gevonden heb. De collega’s, luisteraars en alle fantastische ondernemers die deze zender mogelijk maken, dragen daar zeker aan bij en doen het voelen als één grote familie.

 

Over de Business Club-meetings heb ik goede verhalen gehoord. Ik zie er naar uit om hier binnenkort een keer bij aanwezig te zijn, zodat ik jou en alle andere ondernemers kan ontmoeten die dit station mede mogelijk maken. Dan heb ik een gezicht bij de ondernemer, en jij een gezicht bij de stem van de radio. De opmerking ‘daar zou je iets mee moeten doen’ kun je dan achterwege laten!