Hoe ziet de hemel eruit? Deze vraag van Jorieke Eijlers aan Henk Binnendijk leidde tot een heel nieuw boek. Deze zomer sprak Jorieke met hem over deze vraag. In het tweede deel van het gesprek ging het onder andere over de vraag waarom God een verlangen heeft dat we meer leren en weten over de hemel? “Ik ben ervan overtuigd dat in de eindtijd, als Jezus Christus komt, dat het lauwe vlak er niet meer is. We staan allemaal voor een keuze. Wat kiezen we: laat ik me opslokken of ga ik me aan God toewijden?”

Henk Binnendijk heeft het over de gemeente in Laodicea, waar in Openbaring 3 over gesproken wordt. “Jezus zegt in een brief tegen die gemeente: waren jullie maar heet, of waren jullie maar koud. Omdat jullie lauw zijn, zal ik jullie uit mijn mond spugen”, citeert Henk Binnendijk uit de Bijbel. “Ik denk, naar mate de tijd verstrijkt, dat er in de hele wereld een groep christenen overblijft die in het licht willen wandelen. Die toegewijd willen zijn, die er voor de Here Jezus willen zijn en die simpelweg het eerste gebod waarmaken: de Here God liefhebben met je hele hart, je hele kracht en je hele verstand.”

Schoon

In het gesprek met Henk Binnendijk ging het ook over de oude hemel en de nieuwe hemel. “In Openbaring 12 staat dat er strijd komt in de hemel, er is oorlog in de hemel. Dan gaan de engelen strijden tegen de duivel en zijn trawanten, en de engelen winnen het. De mensen worden daarbij ingeschakeld. Er staat: zij – de mensen – hebben hem overwonnen door het bloed van het Lam en door het woord van hun getuigenis. Dan wordt de duivel uit de hemel gegooid en is de hemel schoon. En is de hemel nieuw.”

“Dat is nu nog niet”, benadrukt Henk Binnendijk. “Over de duivel staat: hij kwam op aarde en wist dat zijn tijd kort is. Hij is feller dan ooit bezig om er een rotzooitje van te maken. En daar komt hij een heel end in.”

Strijd

Tijdens het schrijven van het boek Hoe ziet de hemel eruit? heeft Henk Binnendijk regelmatig gedacht: ik stop ermee. Maar dat was geen optie, omdat hij de roeping ervoer om dit boek te schrijven. “Ik heb vaak achter mijn bureau gezeten, van negen tot half één, en het is heel wat keer gebeurd dat er niets uit mijn handen kwam. Dat ik hier zat, dat ik slaperig was, dat ik niet denken kon. (…) Met dit boek is dat uitermate moeilijk geweest. Op een gegeven moment komt er toch weer licht en kon ik weer verder. Maar dat het een absolute geestelijke strijd is, dat is me wel heel duidelijk geworden. De hel wil dit niet, de duivel wil dit niet en zet alles op alles om je daarvan terug te houden. Geestelijke strijd is in ons leven een absolute werkelijkheid.”

Het hele gesprek met Henk Binnendijk kun je hier terugluisteren. Het boek ‘Hoe ziet de hemel eruit?’ van Henk Binnendijk kun je bestellen op Kameel.nl. Door via deze link te bestellen, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Luister ook deel 1 van het gesprek met Henk Binnendijk.

Beeld: Unsplash