Komen dieren in de hemel? Dat is een vraag waar de Vlaamse theoloog Raymond Hausoul dieper op ingaat in zijn boek Gods toekomst voor dieren. Op dierendag in De Nieuwe Morgen bespreekt Raymond deze en verschillende andere vragen over Gods plannen met dieren.

Voor Raymond is duidelijk wat waarom God überhaupt dieren heeft geschapen. “Ik denk in de eerste plaats omdat Hem dat wel leuk leek. Hij houdt van de variatie en wilde een schepping maken om ook zo veel mogelijk van Zichzelf te laten zien, in die lijn vul ik dat voor mezelf in. En we kunnen zo veel van dieren leren, zo ontdekken wetenschappers ook. God houdt van dieren, maar Hij schept ze ook uit liefde voor de mens”.

Tsunami

Op dat laatste gaat Raymond dieper in met een heel concreet voorbeeld, verwijzend naar de tsunami in Zuidoost-Azië in december 2004. “Op een vroege ochtend in 2004 toen het water aan de westkust van Thailand zich terugtrok en de vissen op en neer sprongen, begrepen de lokale volkeren dat er een grote verstoring op komst was in de schepping. Ze zijn halsoverkop het gebied ontvlucht en overleefden de afschuwelijke tsunami die dat deel van Zuidoost-Azië overspoelde”. Raymond concludeert hierop: “God heeft ons dieren geschonken om dingen aan te voelen, te merken”.

Over de vraag of dieren in de hemel komen heeft Raymond ook het nodige te vertellen. “Het eerste dat ik zou vragen is: houd je een beetje van het beestje? Dan durf ik te zeggen: ja, die ga je terugzien. Niet in de hemel, maar wel op de nieuwe aarde”.