In Bij Jorieke leren we meer over Bijbelse voeding. Gezondheidscoach Rosaline McDonald weet veel over de Bijbel en over voeding en vertelt over wat échte voeding is: “Puur en onbewerkt, rechtstreeks uit de natuur zoals onze Schepper het voor ons gemaakt en bedoeld heeft. En met mate. Met echte voeding kan je je lichaam voeden in plaats van vullen”, vertelt Rosaline donderdagochtend bij Groot Nieuws Radio.

“Voeden met eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen is nodig omdat jouw prachtige lichaam dan optimaal kan functioneren. De Here God is de maker van die natuurwetten en heeft veel te zeggen in de Bijbel over wat voor ons gezond is”, aldus Rosaline McDonald. “Onze roeping als christenen is om te leven tot eer van God en om in de voetsporen van de Here Jezus te treden. Gezond leven heeft daar iets mee te maken. Kijk naar de soldaten in het leger: fitte soldaten zijn beter inzetbaar dan eentje die door een ongezonde leeftstil ziek en zwak op de bank hangt. Als jij lekker in je vel zit, is het veel makkelijker om liefdevol en begripvol naar je omgeving te reageren.”

Plantaardig

Al in Genesis leest Rosaline McDonald wat gezonde voeding is. “Toen Adam en Eva in het paradijs woonden en wandelden, aten ze plantaardig. Dieren hoeden niet gedood te worden om opgegeten te worden. Daar was ook de Levensboom. Alles wat er niet was, konden we vinden in God zelf. Toen kwam de zondeval omdat de mens eigenwijs was. Als je dan kijkt naar de voeding die vervolgens beschikbaar was, voegde de Here God gaandeweg vees toe aan het menu van mensen. Blijkbaar is het in de gebroken wereld nodig dat we met mate vlees eten.”

Varkensvlees

“Volle granen, noten, peulvruchten, pitten en heel veel groente en fruit. Die voedingsstoffen barsten van het leven! Onderaan de Bijbelse voedselketen staan onreine dieren zoals varkens. Zij zijn aaseters, ze eten zelf dood voedsel, ze ruimen op. Ook de structuur van varkensvlees past niet goed bij ons menselijk lichaam. We zijn geschapen om voedsel te eten dat bovenaan de voedselketen staat waar leven in zit. Je kunt beter beperkt vlees eten, drie keer in de week en voor andere vleessoorten kiezen dan varkensvlees. Het is niet zo dat je geen varkensvees mag eten, we staan boven de wet. Maar het is niet heel verstandig.”

Luister het hele gesprek

Het hele gesprek met gezondheidscoach Rosaline McDonald kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash