Ze slaapt gemiddeld vijf uur per dag en werkt het liefst ‘s nachts, omdat het dan zo lekker rustig in huis omdat alle kinderen in bed liggen. Toch noemt dominee Mirjam Kollenstaart zichzelf een goede slaper. Ze combineert haar korte nachten met powernaps overdag. “Eventjes je ogen dichtdoen, even weg en als de wekker weer gaat, moet ik opstaan.”

Nieuwe moed

De uitzending van Bij Jorieke stond dinsdag in het teken van slaap. Met Mirjam Kollenstaart dook Jorieke onder andere in Psalm 127, waar die bekende tekst ‘hij geeft het zijn lieveling in de slaap’ staat. Mirjam: “Ik ga altijd heel erg lang door met werken, maar op een gegeven moment leg ik het ook weg. Dan denk ik: ik ga nu gewoon slapen, ik geef het over aan God. Als ik de volgende ochtend opsta, dan is het niet dat Hij me een hele preek of heel veel inspiratie heeft gegeven, maar wel rust. Dus ik zie slaap als iets heilzaams van God wat je krijgt om weer op te laden om weer nieuwe moed en energie te ontvangen.”

Zorgen loslaten

Hoe moet je dat zien als je slechte nachten maakt? “Daar zit een stuk gebrokenheid in”, zegt Mirjam Kollenstaart. “Dat je slapeloze nachten hebt waarin je constant wakker wordt en je de slaap niet kunt vatten. Dat is er natuurlijk ook en daar is soms veel reden toe. De kunst is om al je zorgen los te laten voordat je gaat slapen, om op God te vertrouwen. Dat is vreselijk moeilijk. En soms is de situatie zo dat het heel erg moeilijk is. Dat betekent niet dat de slaap an sich geen geschenk van God is.”

Het hele gesprek met Mirjam Kollenstaart kun je hier terugluisteren.

Functioneren

Jorieke sprak ook met Ingrid Verbeek, slaapdeskundige bij slaapcentrum Kempenheaghe. Zij maakt een onderscheid tussen mensen die af en toe slecht slapen en mensen die langdurig worstelen met slaapproblemen. Bij die laatste categorie gaat het om 9 procent van de volwassenen. “Je hebt een slaapprobleem als het je functioneren overdag beïnvloed. Als je overdag geen klachten hebt, spreken we niet van een slaapstoornis.”

Zijn alle slaapproblemen op te lossen? “Ongeveer driekwart van de mensen die slaapproblemen hebben, kunnen baat hebben bij cognitieve gedragstherapie”, vertelt Ingrid Verbeek (…) De eerste keus voor behandeling is nooit pillen. Maar als je geen alternatief hebt, ga je als arts over op het voorschrijven van medicatie.”

Het hele gesprek met Ingrid Verbeek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash