De zon scheen volop de afgelopen week. Te midden van de stijgende temperaturen was er veel te doen over zonnebrandcréme. Op sociale media beweren een aantal mensen namelijk dat het gebruik hiervan kankerverwekkend zou zijn. Klopt dat? Volgens dermatoloog Jorrit Terra van het Isala Dermatologisch centrum verhoogt juist het afzweren van deze créme de kans op huidkanker.

Het is niet voor het eerst dat dit soort verhalen de kop opsteken, vertelt de dermatoloog in De Nieuwe Morgen. “Maar zoals het de afgelopen weken gaat, is dat wel wat nieuwer en groter. Dat past ook wel een beetje bij deze tijd van sociale media. Er wordt iets gepost, dat wordt opgepakt door een bepaalde stroming en vervolgens raakt de discussie een beetje zoek en raken mensen in de war.”

Voorkomen van huidkanker

Zonnebrandcréme is één van de beste opties om te voorkomen dat je huidkanker krijgt, zegt Terra. Het afgelopen jaar kregen 70.000 Nederlanders deze diagnose. “Dus ik vind het een omgekeerde discussie. De bewering dat je mogelijk kanker zou krijgen van zonnebrandcréme wordt niet goed nader gespecificeerd of wetenschappelijk onderbouwd.”

Wel is er veel wetenschappelijk bewijs dat het goed is om je te beschermen tegen de zon om ervoor te zorgen dat de kans ophuidkanker juist verkleind wordt, vertelt hij. “Of dat nou door middel van creme is, beschermende kleding of door op het juiste moment de schaduw in te gaan.”

Pal boven water blijft staan dat het totaal averechts werkt als zonnebrandcreme wordt afgezworen, zegt hij. “Als dermatologen hebben we het al druk en we zien het alleen maar drukker worden. Ook zien we dat de leeftijd van huidkankerpatiënten steeds lager wordt. De effecten van niet meer smeren zijn op lange termijn wat mij betreft veel en veel schadelijker.”

Beluister het gesprek:

Beeld: Unsplash