In de eerste aflevering van Bij Jorieke van 2018 is Jacques Vermeulen te gast. Jarenlang worstelde hij met zijn identiteit als man. Is hij een man of toch een vrouw? Zijn moeder kleedde hem steeds aan als meisje, waardoor hij steeds gepest werd. Op een gegeven moment deelde hij met een vriend het verlangen om vrouw te zijn. Toch deed die keuze pijn, omdat het diep van binnen niet was wat hij wilde.

Angst

De ouders van Jacques waren verslaafd aan alcohol, waardoor mishandeling en verwaarlozing in het gezin steeds aan de orde was. “Er kwam veel geweld bij kijken. Ik werd regelmatig in elkaar geslagen. Een keer werd ik aan mijn haren over het tapijt gesleept door mijn vader, waarbij hij me toeriep dat ik niet mocht huilen”, vertelt Jacques op Groot Nieuws Radio. “Bijna dagelijks werd ik uitgescholden of kreeg ik klappen. Altijd was er de angst om iets verkeerds te zeggen of te doen.”

Pesten

Als kind kreeg Jacques meisjeskleren aan van zijn moeder. Waarom, weet hij niet precies. “Misschien dat ze liever een meisje had gehad als oudste. Ik werd op school gepest. Door andere kinderen werd ik Jacquelientje genoemd. Het pesten kwam ook door dat we hoofdluis hadden en stonken. Ondanks dat er mensen van geweten moeten hebben, heeft er nooit iemand in onze omgeving aan de bel getrokken. Mogelijk uit angst voor mijn vader, want die kon vaak woedeaanvallen hebben.”

Pijn

Het verlangen om een vrouw te zijn, deelde hij op een gegeven moment met een homoseksuele vriend. “Hij heeft me geholpen, hij regelde kleren en make-up. Die avond dat we uitgingen, kreeg ik zoveel aandacht, daar genoot ik van. Aan de andere kant deed het ook pijn, omdat het diep van binnen niet was wat ik wilde.” Jacques stond op de lijst voor een geslachtsoperatie. In het ziekenhuis kreeg hij zelfs groen licht om een stap verder te gaan in het proces.

In totaal is Jacques een half jaar als vrouw door het leven gegaan, totdat vrienden zeiden dat het niet oké was waar hij mee bezig was. Toen hij dat zelf ook erkende, heeft hij het proces om vrouw te worden stopgezet. Van de geslachtsoperatie heeft hij afgezien.

Het hele gesprek met Jacques Vermeulen kun je hier terugluisteren. Het boek ‘Als het leven soms pijn doet’ van Jacques Vermeulen kun je bestellen op Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Beeld: eigen beeld Jacques