Hoe bouw je aan meer zelfvertrouwen? Sarah Niessink is coach en helpt vrouwen en mannen om de onderliggende redenen te ontdekken. “Er zijn een aantal categorieën te onderscheiden: het idee dat we niet leuk genoeg zijn, dat we niet goed genoeg zijn, niet waardevol genoeg, niet mooi genoeg zijn of niet intelligent genoeg zijn”, vertelt Sarah maandag in Brandstof.

Hoe komen we aan deze overtuigingen? “Die ontstaan door ervaringen die je opdoet in het leven. Als je iets hebt gedaan en iemand reageert er negatief op, dan kun je bepaalde patronen gaan ontwikkelen. Dat je denkt: dit is niet goed genoeg. Dat zijn hele subtiele ontwikkelingen die we vaak niet goed waarnemen”, vertelt Sarah Niessink bij Groot Nieuws Radio.

Gekleurde bril

Door die overtuigingen kun je ook bepaalde dingen op die manier gaan verwachten. “Dan ga je met een gekleurde bril kijken. In theorie zou je een neutrale bril op moeten hebben, maar wat vaak gebeurt, is dat we kijken met een donkergekleurde bril, waardoor we alles wat negatiever gaan zien.”

Sarah Niessink geeft een voorbeeld. “Je kent het misschien wel. Je hebt een werkdag gehad en een bepaalde collega maakte een opmerking. Later zit je in de auto en denk je daar aan terug. Hoe bedoelde die collega dat eigenlijk? Je interpreteert het negatief, terwijl het helemaal niet zo bedoeld was. Als je een negatieve overtuiging hebt over jezelf, dan ga je het ook verwachten en er naar handelen. Uiteindelijk ga je je vaak inhouden, jezelf kleiner maken.”

Levensenergie

“In eerste instantie voelt dat heel veilig als je gewoon in een hoekje blijft zitten en niet teveel van jezelf laat zien. Dan krijg je de minste kritiek en kans op afwijzing. En tijdelijk gezien werkt dat heel goed, maar op lange termijn ga je een bepaalde levensenergie en vrijheid missen”, vertelt Sarah.

Als je gaat groeien in zelfvertrouwen, dan ga je niet alleen groeien in je mogelijkheden en je sterker voelen. Je gaat ook leren omgaan met je onzekerheden en tegenslagen. Dat is een onderdeel daarvan. Als je beide doet: groeien in mogelijkheden én gaat groeien in je onzekerheden en onmogelijkheden, dan raak je uiteindelijk in balans. Daarmee krijg je meer energie en vrijheid.”

Het hele gesprek met Sarah Niessink in Brandstof kun je hier terugluisteren.

Beeld: Groot Nieuws Radio