Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chris Tomlin Amazing Grace (My Chains Are Gone)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Chris Tomlin Amazing Grace (My Chains Are Gone)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Chris Tomlin Amazing Grace (My Chains Are Gone)
Luister

Joshua Kotadiny: Gein trappen, grace vinden

Joshua Kotadinydinsdag 11 april 2017 11:55

Als kind van een pastor zag Joshua Kotadiny hoe zijn ouders werkten onder verslaafden en daklozen. Dat weerhield hem er niet van om zelf van het rechte pad af te dwalen en de criminaliteit in te duiken. Hij kwam vroeg in aanraking met drugs, alcohol en de keiharde wereld van jeugdbendes. Door een krachtig ingrijpen van God kan Joshua nu getuigen juist in die duistere wereld.

Zijn verhaal staat opgeschreven in het boek 'Gein trappen, grace vinden'. Dat boek kun je bestellen via Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio. Het gesprek met hem kun je hier terugluisteren.

Als je één ding mag uitwissen van alle dingen die je hebt gedaan, wat is dat dan?

"Ik heb in verleden als tiener een jonge man aangevallen, samen met de jongens van Gein. Het was een blanke student. We hebben hem total loss geslagen en mishandeld, omdat we onder invloed van alcohol en softdrugs waren. Dat had ik niet willen doen en wilde ik hem ook duidelijk maken."

Ben je hem ooit nog tegengekomen?

"Dat is niet meer gelukt. Hij wilde geen contact meer hebben en dat vind ik logisch, hij heeft een trauma opgelopen."

Als je hem toch tegenkomt wat zou je dan zeggen?

"Ik zou willen zeggen dat ik veranderd ben. Ik wil echt om vergeving vragen en vertellen dat Jezus Christus mijn verlosser is en dat Hij dat ook voor hem wil zijn. Ik heb het mezelf vergeven, omdat ik weet dat Jezus mij hefet vergeven. Niet alleen voor deze gebeurtenis, maar ook voor de andere dingen die ik heb gedaan."

Je was op je vijfde al agressief?

"Mijn ouders werden getraind om te werken onder bendeleden. Ik woonde daar in soort van boerderij met allemaal latino's en verslaafden die moesten afkicken. Mijn vader was de supervisor, de teamleider. De kinderen van de drugsverslaafden waren ontspoort en kenden geen structuur. Ik werd gepest door die kinderen. Ik moest voor mezelf opkomen. Daarom ging ik vechten. Op de basisschool zat ik met alleen maar blanke kinderen en werd ik gepest om mijn huidskleur."

Jullie verhuisden naar Nederland, waar ging het toen mis?

"Ik was al een agressief kindje. De kinderen in de klas was ik elke dag aan het pesten. De juffrouw schold ik uit voor rotte vis. Met mijn zondagschoolvriendjes gingen we stelen uit de jassen van de kerkgangers. In Amerika is er iets gebeurd waardoor ik van een lief kindje in rebel veranderde. Het ging van kwaad tot erger. Mijn moeder merkte dat. Mijn vader was bekend als 'de Nicky Cruz van Nederland', continu in de kerkbediening bezig. Hij was altijd buiten en thuis liet hij meer de opvoeding aan mijn moeder over.

Toen ik aanraking was gekomen met politie en justitie na de mishandeling van die blanke student kwam ik vast te zitten in jeugddetentie. Uiteindelijk werd ik veroordeeld. Ik beroofde en mishandelde mensen en vocht tegen politie en metroconducteurs. Ik voelde haat en frustratie.

Een ommekeer kwam toen ik een zak met bolletjes coke had meegekregen. Ik ging op de wc kijken hoeveel het er waren, maar ik vergat de deur dicht te doen. Mijn vader moest naar het toilet en deed de deur open en zag me daar zitten met die bolletjes. Toen wist ik dat ik een probleem had. Mijn vader spoelde alles door de wc. Maar ik moest mijn dealer nog betalen voor die drugs."

Beeld: Facebookpagina Joshua Kotadiny

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari