Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Reni & Elisa Aanbidden
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Reni & Elisa Aanbidden
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Reni & Elisa Aanbidden
Luister

Hoe kom je van een koopverslaving af?

etalagedinsdag 11 april 2017 18:30

Misschien herken je het wel als je een dagje gaat shoppen: je koopt kleding of spullen, waardoor je je blijer en gelukkiger gaat voelen. Een keer iets nuttigs kopen, zorgt nog niet voor een verslaving, maar wel als je gaat kopen om te kopen om dat goeie gevoel weer te krijgen. Dat zegt Sjacco van Iwaarden, verslavingsarts bij De Hoop ggz, dinsdagavond in De Dag Van Vandaag.

Wanneer ga je de grens over? "Op het moment dat je merkt bij jezelf dat je dingen gaat kopen die je eigenlijk niet nodig hebt, of dingen gaat kopen om je beter te voelen, dan wordt het zorgelijk", zegt Van Iwaarden op Groot Nieuws Radio. Het kopen gaat volgens hem dan een functie krijgen.

Een koopverslaving komt volgens Van Iwaarden relatief vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. "Het gaat dan toch wel vaak om het zelfbeeld dat negatief is", denkt hij. Stemmingsproblemen kunnen zowel oorzaak als gevolg van de koopverslaving zijn. "Iets kopen mondt uit tot een koopverslaving, en dat leidt ook weer tot somberheid en depressie."

Hoe kom je van een koopverslaving af? Volgens Van Iwaarden is het nuttig om eerst inzichtelijk te maken wat je koopgedrag is. Hoeveel koop je, hoeveel schulden heb je en hoe ga je met geld om. Ook is het belangrijk om hulp van anderen in te schakelen, om het probleem met iemand te bespreken. Praktisch kun je daarna stoppen met het kopen van spullen en het inleveren van je bankpasje bij iemand. Ook kun je het regelen van bankzaken overlaten aan je partner.

Daarnaast kan het helpen om te werken aan zelfwaardering, zelfbeeld en het opbouwen van een gezond sociaal netwerk.

Bij een koopverslaving is het belangrijk om de controle terug te krijgen over het gedrag, zegt Van Iwaarden. "Bij drugs kun je stoppen, maar kopen blijf je voor de rest van je leven doen. Iets niet meer doen is soms makkelijker dan iets gecontroleerd blijven doen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com/ Roberto Tostes

« Terug

Deel via