Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

App helpt hulpverleners bij zingevingsvragen

oudemanvrijdag 14 april 2017 08:30

Steeds vaker krijgen hulpverleners te maken met vragen over zingeving. Veel van hen weten niet zo goed hoe ze hiermee om moeten gaan. Ze durven bijvoorbeeld niet met hun patiënten te praten over levensvragen. Dat werd opgemerkt door de gereformeerde hogeschool Viaa in Zwolle. Tijdens een symposium werd donderdag een app gepresenteerd om levensvragen bespreekbaar te maken.

René van Leeuwen, lector zorg en zingeving bij Viaa, merkt dat er veel verlegenheid is om over zingevingsvragen te praten met cliënten. "Soms denken ze dat het over moeilijke en zware zaken of thema's gaat, maar het is ook aansluiten bij de kern van je vak: dat je aandacht hebt voor mensen en tijd om naar hen te luisteren", aldus Van Leeuwen op Groot Nieuws Radio. "Het zijn ook geen onderwerpen waar gelijk altidj oplossingen voor zijn. Dat vinden zorgverleners moeilijk, die zijn doenerig en oplossingsgericht. Dat werkt bij deze thema's niet."

Vragen die leven zijn patiënten gaan over bijvoorbeeld een zinvolle dagbesteding. Of wat kun je nog met je leven als je ziek bent? De app bevat concrete opdrachten waarmee de hulpverlener aanknopingspunten kan vinden om een gesprek over het leven te beginnen. Ook is er achtergrondinformatie te vinden in de app, bijvoorbeeld over hoe er bij verschillende godsdiensten over ziekte wordt gedacht.

Het gesprek kun je hier terugluisteren. De app kan besteld worden via de Hogeschool Viaa.

Beeld: FreeImages.com / Ricardo Marques

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari