Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Interkerkelijk Koor Immanuel uit Harskamp Abba Vader, U Alleen
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Interkerkelijk Koor Immanuel uit Harskamp Abba Vader, U Alleen
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Interkerkelijk Koor Immanuel uit Harskamp Abba Vader, U Alleen
Luister

"Vrouwen houden zichzelf tegen om topposities te hebben"

minellavanbergeijkvrijdag 26 mei 2017 18:55

Is een vrouwenquota voor topposities een goed idee? Het maakt Minella van Bergeijk, sinds vorig jaar hoofdredacteur van het EO-vrouwenblad Eva, niet uit. "Als je je als vrouw goed neerzet en laat zien dat je goed kan werken, dan kan dat ook aan de top. Ik denk wel: vrouwen houden zichzelf ook tegen om posities te hebben", zo stelt ze vrijdagmiddag op Groot Nieuws Radio.

"Ik vind het wel degelijk een conflict hoe je omgaat met je gezin en thuissituatie, dat is een feit. Er zijn bepaalde fases waarin je keuzes moet maken hoe ga je om met zwangerschap, hoe ga je om met kinderen? Welke verdeling geef je jezelf? Dat ervaar ik ook als ik meer werk. En ik zie het ook om me heen. Het eerste feitelijke ding waar je mee moet dealen", vertelt Minella van Bergeijk in De Dag Van Vandaag.

Wat betreft intelligentie moet het niet uitmaken of er een vrouw of een man op een toppositie zit. Het Tweede Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie) vindt ze "superkrachtig op haar plek". "Maar zij doet haar werk, ze zet kwaliteit neer, maar ik hoor haar niet voortdurend spreken: ik moet naar huis voor mijn kinderen."

Nieuwe golf

Minella van Bergeijk ziet een nieuwe golf aankomen van jonge vrouwen die zeggen dat ze het anders gaan doen, dat ze geleerd hebben van de vorige generatie. Maar waarom zien we nu nog zo weinig bekende christelijke vrouwen? Volgens Minella ligt het aan de sticky floors. "Vrouwen hebben zelf moeite om die stappen te nemen. Er is veel schroom: ben ik goed genoeg? Ben ik wel een leider? Dat is een grote worsteling voor vrouwen, dat zie ik minder bij mannen.

"Ik zou graag vrouwen niet alleen aanmoedigen om zich te vormen in hun identiteit, maar ook dat ze bloeien in hun identiteit", zo vertelt Minella. "Bloeien is juist: je gooit je talenten erin waar je je kan geven." Volgens Minella zijn twijfels niet altijd gegrond. "Je mag ook ruimte voor jezelf nemen, voro jezelf durven op te komen."

"Als je vrouw bent en graag zou willen spreken, als je graag je ideeën naar voren zou willen brengen. Dan geloof ik dat het kan. Dat betekent niet dat je gelijk een podium moet hebben, maar wel dat je naar een paar vriendinnen kan stappen en zegt: ik wil met jullie leren om te spreken. Zet je ideeën om tot actie!" Aan mannen adviseert Minella: "Al sje ziet dat je vrouw of zus worstelt hiermee, moedig dan aan om die wens, die iedere keer naar voren komt, te volgen. Je hebt wel aanmoediging nodig en dan is de omgeving heel belangrijk."

Vrijdagmiddag was Minella van Bergeijk te gast bij Hanno Janse in De Dag Van Vandaag. De hele uitzending met Minella kun je hier terugluisteren.

Beeld: EO

« Terug

Deel via