Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week15

week15_2017vrijdag 14 april 2017 18:40

Deze week ging Marien naar Servië om verslag te doen vanuit de vluchtelingenkampen. Ook hadden we een gesprek met Kinga Bán, die ontslagen werd uit het ziekenhuis. En in deze Stille Week hadden we aandacht voor het tv-event The Passion dat donderdag werd uitgezonden. Gesprek gemist? Je kunt het beste van afgelopen week hier terugluisteren.

Maandag

Aanslag op eerste Afrikaanse kerk in Egypte

Op de zondag van Palmpasen werden bij twee afzonderlijke bomaanslagen in en nabij Egyptische kerken tientallen mensen om het leven gebracht. De aanslagen waren in de steden Tanta en Alexandrië. De kerk in Alexandrië is een symbolische kerk voor het land en het continent, zegt Jos Strengholt. Het was de eerste kerk die in Afrika werd gesticht.

Dat er gekozen is voor aanslagen op de zondag van Palmpasen, verbaast Strengholt niet. "In Egypte is het een zeer uitbundig feest voor christenen. Men loopt met palmtakken op straat en gaat mooi gekleed naar de kerk." Volgens Strengholt zitten de kerken overvol en zijn de straten gevuld met mensen die de kerk niet meer in kunnen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Het verhaal achter de CD 'Prodigal Daughter'

In Blessings hoorde je deze week elke dag een lied van 'Prodigal Daughter', het nieuwe album van Irma Dee. Ze vertelt in deze serie hoe het beroemde boek 'Eindelijk Thuis' van Henri Nouwen en de gelijkenis van de verloren zoon haar leven veranderde. Ze deelt met ons haar geestelijke reis en het verlangen om werkelijk thuis te komen bij de Vader.

Irma was volop bezig met haar muzikale carrière totdat haar zus en zwager tijdens een zendingsreis naar Kenia slachtoffer werden van een brute roofoverval. Irma's zwager werd daarbij onder de ogen van de kinderen vermoord en haar zus verkracht. Door dit drama stond Irma's leven op zijn kop en zette zij zelfs een punt achter haar muzikale carrière.

Tot het moment dat Irma het boek 'Eindelijk Thuis' van Henri Nouwen las. Dit boek gaf woorden aan de geestelijke reis die Irma doormaakte. Het inspireerde haar om aan de hand van het boek weer een CD te maken.

Alle afleveringen kun je hier terugluisteren.


Dominee Holtslag steekt digitaal zijn hand op

Hoe raak je als kerk betrokken bij het leven van jongeren en jongvolwassenen? Door als predikant sociale media in te zetten. Volgens dominee Jan Holtslag liggen daar kansen om hen te bereiken, zo schreef hij in een opinie-artikel in het Nederlands Dagblad. "Ik noem het zelf wel eens: digitaal de hand op steken", zo vertelde hij maandagmiddag in Sandwich op Groot Nieuws Radio.

Al een aantal jaren heeft Holtslag vrij veel contact met gemeenteleden via sociale media. De dertigers en veertigers zitten vooral op Facebook. Jongeren bereikt hij via Instagram en WhatsApp. En dat bevalt hem erg goed. De ene keer stuurt hij een vraag of een groet, de andere keer ontstaat er een gesprek. "Als het heel diep wordt, dan zeg ik: zullen wel elkaar ontmoeten?"

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

"The Passion katalysator voor verbondenheid"

Drie jaar geleden ontstond in Leeuwarden het platform Geloven058 vanuit de wens om gelovigen met elkaar te verbinden. Mede-initiatiefnemer Bram Dekker vertelt in De Nieuwe Morgen dat zijn kinderen het idee hadden dat ze de enige in hun school of voetbalclub zijn die naar de kerk gaat en gelooft. Het platform moest er voor zorgen dat verschillende christenen, jong en oud, uit Leeuwarden elkaar zouden treffen.

"The Passion heeft daar een katalyserende werking in", zegt Dekker. "We voelen dat er verbinding tussen mensen ontstaat." Het platform wil daarin ondersteunen, stimuleren en richtinggevend zijn. "Door The Passion ontstond er meer dan verbondenheid tussen de kerken. We zullen als kerken gastheer moeten zijn voor The Passion: de deuren open stellen en toejuichen dat dit verhaal in onze stad gepredikt gaat worden. Dit is een kans dat mensen in de stad geraakt kunnen worwden."

Het platform organiseert na het tv-event een 'after-Passion'. "Dat is voor mensen die meer willen weten over het christelijk geloof", vertelt Dekker. Zo wordt er ook een Alphacursus aangeboden voor geïnteresseerden.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Joshua Kotadiny: Gein trappen, grace vinden

Als kind van een pastor zag Joshua Kotadiny hoe zijn ouders werkten onder verslaafden en daklozen. Dat weerhield hem er niet van om zelf van het rechte pad af te dwalen en de criminaliteit in te duiken. Hij kwam vroeg in aanraking met drugs, alcohol en de keiharde wereld van jeugdbendes. Door een krachtig ingrijpen van God kan Joshua nu getuigen juist in die duistere wereld.

Zijn verhaal staat opgeschreven in het boek 'Gein trappen, grace vinden'. Dat boek kun je bestellen via Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio. Het gesprek met hem kun je hier terugluisteren.


Jongeren ChristenUnie helpen Navigators

PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie doneert geld aan studentenvereniging Navigators in Den Haag. Die vereniging krijgt geen subsidie meer van de Haagse Hogeschool, omdat een van doelstellingen van Navigators is om te evangeliseren. Discriminatie, vindt Jarin van der Zande, voorzitter van PerspectieF.

En dat is reden om de Navigators te hulp te schieten: "Wij voelen ons verwant met deze christelijke studentenvereniging. Als bestuur van PerspectieF hebben we elkaar aangekeken en gezegd: we kunnen maar één ding doen. Als een symbolische handreiking doneren we onze bestuursbeurs", aldus Van der Zande dinsdagmiddag in Sandwich.

Het gesprek met Jarin van der Zande is hier terug te luisteren.


Hoe kom je van een koopverslaving af?

Misschien herken je het wel als je een dagje gaat shoppen: je koopt kleding of spullen, waardoor je je blijer en gelukkiger gaat voelen. Een keer iets nuttigs kopen, zorgt nog niet voor een verslaving, maar wel als je gaat kopen om te kopen om dat goeie gevoel weer te krijgen. Dat zegt Sjacco van Iwaarden, verslavingsarts bij De Hoop ggz, dinsdagavond in De Dag Van Vandaag.

Wanneer ga je de grens over? "Op het moment dat je merkt bij jezelf dat je dingen gaat kopen die je eigenlijk niet nodig hebt, of dingen gaat kopen om je beter te voelen, dan wordt het zorgelijk", zegt Van Iwaarden op Groot Nieuws Radio. Het kopen gaat volgens hem dan een functie krijgen.

Bij een koopverslaving is het belangrijk om de controle terug te krijgen over het gedrag, zegt Van Iwaarden. "Bij drugs kun je stoppen, maar kopen blijf je voor de rest van je leven doen. Iets niet meer doen is soms makkelijker dan iets gecontroleerd blijven doen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Woensdag

E-nummers in je eten: gif of gezond?

E-nummers in het eten, volgens veel voedingsdeskundigen moeten we die zoveel mogelijk vermijden. De stoffen zouden verslavend werken. Maar niet volgens microbiologe Rosanne Hertzberger. Zij schreef het boek 'Ode aan de E-nummers'.

In De Nieuwe Morgen de reactie van voedingsdeskundige Rosaline Ratering: "Ik ben het op z'n zachts gezegd niet eens met de ode aan de E-nummers. Dat lijkt me misplaatst."

E-nummers zitten in bewerkte voeding en staan voor een bepaalde stof die in eten zit. "Het gaat dan bijvoorbeeld om de stof aspartaam. Dat zit in diet producten of in cola light. Pakjes, zakjes, chips, kant en klaar maaltijden. Het is gewoon gif en het moet verboden worden!" aldus Ratering.

Het gesprek met Rosaline Ratering is via deze link terug te luisteren.


Donderdag

NBG beantwoordt vragen tijdens The Passion

Voor het tweede jaar op rij beantwoordt het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) tijdens de uitzending van The Passion vragen over de Bijbel. Je kunt donderdagavond op Twitter je vragen inzenden met de hashtag #bijbelvraag. Roelien Smit, bijbelwetenschapper bij het NBG, zit donderdagavond met twee collega's klaar om de vragen te beantwoorden.

Vorig jaar kreeg het NBG vragen als: wie is Barabbas? Waar kan ik het lijdensverhaal terugvinden in de Bijbel? En waarom had Jezus twaalf leerlingen? Het NBG kreeg ook lastigere vragen binnen, bijvoorbeeld waar God is als er aanslagen gepleegd worden. Roelien Smit: "We proberen mensen bij dit soort vragen serieus te nemen. Als het geloofsvragen zijn, dan geven we als tip om op zoek te gaan naar een kerk in de buurt of iemand te zoeken waar je daar over door kan praten. Voor Twitter is dit soort vragen niet het meest handige medium."

Het gesprek met Roelien Smit kun je hier terugluisteren.


Bij Jorieke over de rijkdom van karakters

Waarschijnlijk weet je zelf wel aan wat voor personen jij je snel ergert, of met welke collega je regelmatig botst. Dit heeft waarschijnlijk te maken met jullie persoonlijkheden. Dinsdagochtend hoor je in Bij Jorieke van Cock Grandia en zijn dochter Jentine Bogerd over de DISC-methode en wat we daarvan kunnen leren.

Cock en Jentine schreven het boek 'Rijkdom van karakters', dat je kunt bestellen via de webshop Kameel.nl. Ook trainen ze vaak groepen mensen om achter hun persoonlijkheidstijlen te komen en zo beter te leren samenwerken

Het gesprek met Cock en Jentine kun je hier terugluisteren.


Kinga Bán naar huis na geslaagde operatie

Dankbaarheid overheerst bij Sela-zangeres Kinga Bán, nu ze donderdag naar huis mag na een operatie aan haar rugwervel. In een gesprek met Hans van Vuuren zegt ze donderdag dat ze elke dag deze week heeft stilgestaan bij hoeveel mensen voor haar baden. "Dat voelt zo overweldigend, dat alles goed is gegaan, dat er geen complicaties zijn. Dat is een wonder op zich!"

Het gesprek met Kinga Bán kun je hier terugluisteren.


Marien bezocht vluchtelingenkampen in Servië

In Servië zitten duizenden vluchtelingen noodgedwongen vast. Ze kunnen geen kant op, omdat de grenzen gesloten zijn. In Belgrado slapen ze in autowrakken en op verlaten terreinen. Het liefst willen ze doorreizen naar het westen. Stichting Hulp Oost-Europa helpt deze vluchtelingen door samen met partnerorganisaties hen van eten te voorzien.

We horen van afstand over de situatie in deze kampen, maar hoe is het nu voor hen om in deze uitzichtloze situatie te zitten? Marien Korterink bezocht afgelopen dagen de vluchtelingenkampen in Belgrado en zag de situatie met eigen ogen aan. Ook zag hij wat organisaties als Stichting Hulp Oost-Europa en het Rode Kruis voor werk doen.

Het verslag van Marien vanuit Servië kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

App helpt hulpverleners bij zingevingsvragen

Steeds vaker krijgen hulpverleners te maken met vragen over zingeving. Veel van hen weten niet zo goed hoe ze hiermee om moeten gaan. Ze durven bijvoorbeeld niet met hun patiënten te praten over levensvragen. Dat werd opgemerkt door de gereformeerde hogeschool Viaa in Zwolle. Tijdens een symposium werd donderdag een app gepresenteerd om levensvragen bespreekbaar te maken.

René van Leeuwen, lector zorg en zingeving bij Viaa, merkt dat er veel verlegenheid is om over zingevingsvragen te praten met cliënten. "Soms denken ze dat het over moeilijke en zware zaken of thema's gaat, maar het is ook aansluiten bij de kern van je vak: dat je aandacht hebt voor mensen en tijd om naar hen te luisteren", aldus Van Leeuwen op Groot Nieuws Radio. "Het zijn ook geen onderwerpen waar gelijk altidj oplossingen voor zijn. Dat vinden zorgverleners moeilijk, die zijn doenerig en oplossingsgericht. Dat werkt bij deze thema's niet."

Het gesprek kun je hier terugluisteren. De app kan besteld worden via de Hogeschool Viaa.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari