Nu op Groot Nieuws Radio

22:40 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Michael W. Smith Friends
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Michael W. Smith Friends
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Michael W. Smith Friends
Luister

Eerlijk om confrontatie met vragen aan te gaan

questionmarkdinsdag 18 april 2017 18:30

Wat doe je als je worstelt met zingevingsvragen en je geloof? Volgens Dirk de Boer, coördinator pastoraat bij De Hoop ggz, is het goed om de confrontatie met de vraagtekens aan te gaan. "Dat is eerlijker dan dat je ergens achteraan hobbelt en denkt: dat zou wel waar zijn, maar ik weet niet waar ik achter aan loop." Hij citeert uit de Bijbel dat God niet wil dat mensen verloren gaan.

Soms moeten mensen weer bij nul beginnen als ze in een geloofscrisis belanden. "Het is beter om bij nul te beginnen dan te geloven in iets wat kant noch wal raakt en misschien gebaseerd is op een goed gevoel of iets wat lekker klinkt of past bij wat je graag wil horen", vertelt De Boer dinsdag in De Dag Van Vandaag op Groot Nieuws Radio.

"Je moet gaan zoeken naar een situatie waarin het niet verkeerd is om vragen te stellen. Maar dat de vragen niet gesteld worden om het vragen stellen, maar dat je ook antwoorden mag verwachten." Dirk de Boer wijst op bijvoorbeeld de Alphacursus, waar mensen zijn die niet bang zijn voor vragen. Toch blijft het volgens De Boer belangrijk om op bepaalde basisvragen een antwoord te krijgen.

Zekerheid

In de geschiedenis heeft het geloof altijd een bepaalde basis en zekerheid gegeven, maar juist dat is door de jaren heen meer onder druk komen te staan. De Boer ziet dat mensen bewuster zijn na gaan denken over wat ze nou geloven en waar het om draait in het geloof. "Dat is aan de ene kant heel goed, maar dat heeft ook een stuk onzekerheid gegeven bij mensen."

Volgens De Boer gaan de generaties daar verschillend mee om. "De oudere generatie zegt makkelijker: het is gewoon zo en ik geloof dat. Terwijl een jongeren generatie meer is opgeleid en er mee bezig is om vraagtekens te plaatsen." Bij De Hoop ggz ziet De Boer vaak jonge mensen een stuk houvast zoeken, maar ook worstelen met de vraag: wat betekent het geloof, waar geloof ik in?

Het gesprek met Dirk de Boer kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / melodi2

« Terug

Deel via