Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Stuart Townend Oh To See The Dawn (The Power Of The Cross)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Stuart Townend Oh To See The Dawn (The Power Of The Cross)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Stuart Townend Oh To See The Dawn (The Power Of The Cross)
Luister

"Geef je kind iets mee van onschatbare waarde"

klarinedonderdag 20 april 2017 11:55

Klarine Sikkema is al vijf jaar ongeneeslijk ziek, ze heeft uitgezaaide borstkanker. Ze gaat daardoor anders om met de tijd die ze krijgt en denkt ze na over de vraag: wat wil ik mijn kinderen meegeven? In haar nieuwste inspiratieboek 'Van onschatbare waarde' deelt ze haar verhaal en stelt ze persoonlijke vragen aan moeders.

Het boek 'Van onschatbare waarde' kun je bestellen via Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Was dit boek er ook gekomen als je niet ziek was geworden?

"Dat denk ik haast niet. Het schrijven is begonnen op moment dat ik ziek ben geworden en ik heb nu heel andere inzichten gekregen in het moederschap. Er zit een grote drive in me om van alles te doen en om te vertellen over wat ik meemaak en wat het met me doet. Ook omdat het in jonge gezinnen veel voorkomt."

Wat maakt dat je het toch belangrijk vind om je verhaal te vertellen?

"Die drive heb ik in me, nu wil ik weer verder gaan. Vijf jaar geleden werd ik ziek, anderhalf jaar later was het duidelijk dat ik niet meer beter zou worden. Zes weken geleden ben ik geopereerd aan een hersentumor. Daarbij hebben ze me zes uur geopereerd en een tumor van vier centimeter weggehaald. Dat was kantje boord. Ik had hier nu ook niet meer kunnen zitten."

Heb je voor deze operatie bewust afscheid genomen van mensen?

"Ik heb alles los kunnen laten. Op het moment dat ik wegreed van huis heb ik mijn kinderen nog een keer goed vastgehouden. Ik wist niet hoe ik terug zou komen en of ik wel terug zou komen. Het moeilijkste moment was toen ik op de operatietafel ging liggen en dat je in slaap werd gebracht. Voor ik in slaap werd gebracht, dacht ik aan Johan en de kinderen. Toen ik weer wakker werd, had ik echt oziets van: oke, wat mag ik allemaal nog doen? De rust die ik mocht ervaren, zie ik als gekregen van God."

"Bij mij rijst ook de vraag waar en wanneer het moment komt dat het weer slechter gaat. Dat is een moeilijke vraag, dan probeer ik me steeds te focussen op het hier en nu. Ik ben vijf jaar non-stop doorgegaan. Ik denk dat ik in die jaren één of twee weken geen ziekenhuis heb gezien. Het is niet voor te stellen, maar ik zit hier nog steeds. Ik kan niet zeggen dat je er aan went, maar ergrens probeer je toch van dag tot dag te leven."

Komt er een moment dat je klaar bent met behandelingen en bezoeken aan het ziekenhuis?

"Ik denk wel dat het een keer komt maar nu kan ik nog niet zeggen wanneer dat is. Je weet niet waar de volgende uitzaaiing komt en wat daar weer mogelijk is."

Het gesprek is niet meer beschikbaar om terug te luisteren.

« Terug

Deel via