Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Muziektrack
Luister

"Als christenen moeten we de eenheid zoeken"

paus franciscusdonderdag 20 april 2017 07:55

"Er zijn tussen Rooms-katholieken en protestanten veel meer overeenkomsten dan verschillen. Daar kun je alleen achterkomen als je met elkaar in gesprek gaat." Dat zegt theoloog Almatine Leene op Groot Nieuws Radio. Ze ziet dat veel protestanten zich aangetrokken voelen tot de Rooms-katholieke traditie. De verschillen zijn volgens haar niet onoverbrugbaar.

Almatine Leene laat in haar nieuwe boek 'Flirten met Rome' negen deskundigen aan het woord over dit thema, waaronder Andries Knevel en Theo Boer. Het boek kun je bestellen via Kameel.nl.

De afgelopen jaren zag Almatine Leene interessante ontwikkelingen bij protestanten. De paus is enorm populair bij hen en ook gebruiken, rituelen, kloosters en stilte raken in trek. Ook andersom wordt er 'geflirt', volgens Leene is er in de Rooms-katholieke kerk veel veranderd in de interesse voor het woord van God.

De interesse voor de katholieke traditie komt volgens Almatine Leene dat we leven in een beeldcultuur, waarin de Rooms-katholieken een rijke traditie hebben. Protestanten zoeken volgens haar nu weer opnieuw naar beelden en rituelen. Ook een "integer leider" als paus Franciscus spreekt veel protestanten aan.

Daarnaast zijn er minder christenen in Nederland. Zowel de protestantse als de katholieke kerk verliezen leden. "Je merkt, we moeten verder kijken dan onze kerkneuzen lang zijn. We hebben elkaar nodig", aldus Leene. Ze ziet ook dat veel vooroordelen de afgelopen jaren verdwenen zijn door de opkomst van internet en media.

Het is nu nog flirten, komt het ooit tot een huwelijk? Almatine Leene hoopt van wel. "Als christenen moeten we de eenheid zoeken. Jezus bidt daar ook om in Johannes 17. Ik denk dat het een grote opdracht is die we hebben, wat mij betreft moeten we daar naar streven. Dat is niet eenvoudig, maar het kan niet onmogelijk zijn, dat wil ik niet geloven."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Wikipedia / Jeffrey Bruno

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari