Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 10:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Steffany Gretzinger Sing My Way Back
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 06:00 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Steffany Gretzinger Sing My Way Back
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Steffany Gretzinger Sing My Way Back
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week16

week16_2017vrijdag 21 april 2017 18:00

In het weekoverzicht van deze week aandacht voor de spanningen met Noord-Korea, vragen over zingeving en nieuw muzikaal werk van Lars Gerfen. Ook vertelde Wilfred over de verhuizing van Groot Nieuws Radio naar de Troubadour, die voor volgende maand gepland staat. Gesprek gemist afgelopen week? Je kunt het hier terugluisteren!

Dinsdag

"Betrek China bij conflict met Noord-Korea"

Het is niet verstandig als Amerika als enige land militair ingrijpt in Noord-Korea. Dat stelt Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie). Volgens hem is het verstandig om China er bij te betrekken, omdat het de enige partner van Noord-Korea is in de regio die invloed kan uitoefenen. Dit weekend liepen de spanningen op nadat Noord-Korea zonder succes een testraket lanceerde.

Voordewind: "Ik denk dat een verdere escalatie riskant is, als je gaat dreigen met militair ingrijpen. Je kunt ingrijpen in Syrië, maar dat land is geen potentiële kernwapenmacht. Dat is Noord-Korea wel."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Eerlijk om confrontatie met vragen aan te gaan

Wat doe je als je worstelt met zingevingsvragen en je geloof? Volgens Dirk de Boer, coördinator pastoraat bij De Hoop ggz, is het goed om de confrontatie met de vraagtekens aan te gaan. "Dat is eerlijker dan dat je ergens achteraan hobbelt en denkt: dat zou wel waar zijn, maar ik weet niet waar ik achter aan loop." Hij citeert uit de Bijbel dat God niet wil dat mensen verloren gaan.

Soms moeten mensen weer bij nul beginnen als ze in een geloofscrisis belanden. "Het is beter om bij nul te beginnen dan te geloven in iets wat kant noch wal raakt en misschien gebaseerd is op een goed gevoel of iets wat lekker klinkt of past bij wat je graag wil horen", vertelt De Boer dinsdag in De Dag Van Vandaag op Groot Nieuws Radio.

"Je moet gaan zoeken naar een situatie waarin het niet verkeerd is om vragen te stellen. Maar dat de vragen niet gesteld worden om het vragen stellen, maar dat je ook antwoorden mag verwachten." Dirk de Boer wijst op bijvoorbeeld de Alphacursus, waar mensen zijn die niet bang zijn voor vragen. Toch blijft het volgens De Boer belangrijk om op bepaalde basisvragen een antwoord te krijgen.

Het gesprek met Dirk de Boer kun je hier terugluisteren.


Woensdag

Verhuisupdate: het mengpaneel wordt ingeregeld

In mei verhuist Groot Nieuws Radio naar een nieuwe studio in een nieuw pand. Elke woensdagochtend geeft directeur Wilfred Hardeman in De Nieuwe Morgen een update over de voortgang van dit proces. Op dit moment krijgt het inregelen van het mengpaneel prioriteit. "Luisteraars hebben er niks aan als het wandje mooi geschilderd is, maar de radio het niet doet."

Hardeman gaat bijna dagelijks langs in de Troubadour om te kijken hoe het er voor staat. Ook houdt hij contact met de technicus, de schilder, de mensen die bezig zijn met telefonie en nog vele anderen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Mannenbijbel wordt gepresenteerd

De Vrouwenbijbel is er al een tijdje, maar nu hebben ook de mannen hun eigen Bijbel. Woensdagavond wordt de Mannenbijbel gepresenteerd. Hij is ontwikkeld door de Stichting Herziening Statenvertaling in samenwerking met uitgeverij Royal Jongbloed. De feestelijke presentatie vindt plaats op een bijzondere locatie, een voormalig defensieterrein op de Veluwe.

Dominee Wim Markus, hoofdredacteur van de Mannenbijbel, hoopt dat deze uitgave van de Bijbel mannen bemoedigt en uitdaagt om zelf de Bijbel te gaan lezen. De kernredactie van de Mannenbijbel heeft het vermoeden dat het persoonlijk lezen van de Bijbel er bij mannen nogal bij inschiet, dat het beperkt blijft tot een mooie tekst boven een dagboekstukje.

Het gesprek met Wim Markus kun je hier terugluisteren.


Geloofstoerusting lanceert app met preken

De organisatie Geloofstoerusting heeft een Android-app gelanceerd waar je elke dag een preek kunt luisteren. De preken komen voornamelijk van voorgangers uit de reformatorische hoek. Initiatiefnemer Marcel Vroegop ziet dat er niet alleen behoefte is aan "geestelijke junkfood", maar dat men ook een goed verhaal wil horen over een onderwerp dat niet in 2 of 3 minuten uitgelegd kan worden.

Geregeld zit Marcel in de auto en vindt hij het fijn om zichzelf geesteldijk op te laden en een mooie inhoudsvolle boodschap mee te krijgen. Omdat een preek zoeken in de auto geen goed idee is, kwam hij met het plan om een preek met één duimbeweging beschikbaar te maken. Komende tijd werkt Geloofstoerusting aan updates voor deze app.

Het gesprek met Marcel Vroegop kun je hier terugluisteren.


Lars Gerfen bezig met nieuw album

Al een tijdje is Lars Gerfen bezig met de opvolger van de CD 'In Dat Licht'. Het wordt vooral 'anders', zo vertelt de voormalig zanger van The Fruits woensdagmiddag in Backstage. Het wordt geen worshipplaat, maar een album met dertien Nederlandstalige liedjes over het leven. Het project is nu voor 95 procent klaar. De CD moet na de zomer in de schappen van de winkels liggen.

Een van de liederen gaat over dat je je niet moet laten vertellen wat mooi is. "De hele wereld roept van alles, je krijgt veel binnen via de media. Maar laat je niet van buitenaf vertellen wat mooi is en wat waar is, maar ga zelf op zoek naar wat mooi en waar is. Een aansporing om niet in te dutten, maar goed na te denken", aldus Lars Gerfen op Groot Nieuws Radio.

Het gesprek met Lars Gerfen kun je hier terugluisteren.


Donderdag

"Als christenen moeten we de eenheid zoeken"

"Er zijn tussen Rooms-katholieken en protestanten veel meer overeenkomsten dan verschillen. Daar kun je alleen achterkomen als je met elkaar in gesprek gaat." Dat zegt theoloog Almatine Leene op Groot Nieuws Radio. Ze ziet dat veel protestanten zich aangetrokken voelen tot de Rooms-katholieke traditie. De verschillen zijn volgens haar niet onoverbrugbaar.

De afgelopen jaren zag Almatine Leene interessante ontwikkelingen bij protestanten. De paus is enorm populair bij hen en ook gebruiken, rituelen, kloosters en stilte raken in trek.

Het is nu nog flirten, komt het ooit tot een huwelijk? Almatine Leene hoopt van wel. "Als christenen moeten we de eenheid zoeken. Jezus bidt daar ook om in Johannes 17. Ik denk dat het een grote opdracht is die we hebben, wat mij betreft moeten we daar naar streven. Dat is niet eenvoudig, maar het kan niet onmogelijk zijn, dat wil ik niet geloven."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


"Geef je kind iets mee van onschatbare waarde"

Klarine Sikkema is al vijf jaar ongeneeslijk ziek, ze heeft uitgezaaide borstkanker. Ze gaat daardoor anders om met de tijd die ze krijgt en denkt ze na over de vraag: wat wil ik mijn kinderen meegeven? In haar nieuwste inspiratieboek 'Van onschatbare waarde' deelt ze haar verhaal en stelt ze persoonlijke vragen aan moeders.

Het boek 'Van onschatbare waarde' kun je bestellen via Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je het werk van Groot Nieuws Radio. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

Vrouwen lopen voor het goede doel

In beweging komen voor andere vrouwen. Dat gaan honderden vrouwen vanaf morgen weer doen bij het wandel-en hardloopevent 'Vrouwen lopen voor Vrouwen'. Het concept is eenvoudig: Wandelen door de natuur, daarna een afsluitende high tea en als het goed is levert het geld op voor een goed doel! Marijke Koers geeft tekst en uitleg.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari